Mijn collega was onverbiddelijk. ‘Een papieren takenlijst? Dat kan écht niet meer.’ Met z’n vijven bereidden we een tijdje terug een workshopreeks over timemanagement voor. Als alternatief voor een takensysteem gekoppeld aan je mailprogramma had ik daarin naast diverse productiviteitsapps ook een papieren variant opgenomen.

‘Met de hand is toch hartstikke uit de tijd!’ vond mijn collega.

met de handIk vertelde haar dat 1 op de 3 van mijn klanten opteert voor papier, als ze voor de keuze staan. Ook als ze in een bedrijf werken waarin taken rondgestuurd worden via agenda en mail. En wil je een geheimpje weten? Zelf plan ik ook voornamelijk met pen, papier en arceerstift. Ik vind het prettig en qua bewerkelijkheid valt het reuze mee.

Daarnaast maak ik óók gebruik van een takenapp. Ooit trachtte ik wel al mijn taken in één takensysteem te proppen. Maar de ervaring leert dat online biebboeken uitzoeken dan naast taken als Tip van de week schrijven terecht komt. Ik houd klein bier liever gescheiden.

Het handige hiervan is dat ik gemakkelijk van takenapp kan wisselen, wanneer ik weer eens iets wil uitproberen. Dat gebeurt vaak, want er komen continu nieuwe apps bij en ik blijf graag een beetje op de hoogte.

Mijn favoriet van het moment is Any.do. Ik kwam de app op het spoor via mijn collega Iris en probeerde hem uit voor een klant. Net zoals elke andere app kun je er gemakkelijk klusjes (of boodsschappen) aan toevoegen die je op dat moment te binnen schieten, vanaf welke device dan ook. Maar de absolute plus is de dagelijkse reminder om je taken uit te voeren, en het gemak waarmee je ze verplaatst naar later vandaag om dit of dat tijdstip, morgen of volgende week. Al dan niet inclusief herinnering.

Als je dan ook je gezinsleden zonder moeite zover weet te krijgen om een gezamenlijke lijst met je te beginnen DIE ZE NOG GEBRUIKEN OOK, weet je zéker dat je een aantrekkelijke takenapp in handen hebt. Mijn tip is dus:

Probeer Any.do eens uit!

De app is zeker ook geschikt als complete planner. En blijf je liever schrijven, of je werk op je eigen manier plannen? Trek je niks aan van andermans mening, en doe gewoon wat voor jou werkt.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.