‘Hoeveel pauzes heb jij vandaag genomen?’ Verschillende deelnemers reageerden betrapt toen mindfulnesstrainer Chris Grijs deze vraag tijdens een lezing over aandachtsmanagement aan het publiek stelde. Veel verder dan heen- en weer lopen naar de AH waren sommigen niet gekomen, bekenden ze. Ook ikzelf kwam tot de conclusie dat het aantal bewuste pauzes die dag ontoereikend was geweest. Het was 5 maart 2020.

Vandaag is het 16 maart 2020. Mijn agenda is leeg en ook mijn to-dolijst is met de helft gekrompen. De afgelopen dagen is alle waan uit de dag komende drie weken gesneden. De aanleiding is rot, maar dit moment om te herademen zou mijn drukke lezers wel eens ontzettend goed uit kunnen komen.

AdempauzeMaar… zelf betrap ik me op de neiging mijn adem in te houden. Neurotisch volgde ik de afgelopen dagen de berichtgeving over corona. Waar gaat dit heen? Hoe loopt dit af? In zekere zin biedt het besluit van de regering rust. Indachtig het advies van Chris doe ik de oefening Staan voor het raam. Ik verwonder me over het prachtige weer, hoor de vogels, zie de jogger. Adem in. Adem uit.

Goed, een onverwachte adempauze dus, voor de meesten van ons, al gaat het werk op afstand door. Zonder reistijd, files, volle treinen, trainingen, vergaderingen, feestjes, evenementen, uitjes, bezoekjes aan de sportschool of culturele instellingen.

Dat is wel veel adempauze ineens voor de human doings die we zijn. Ik vrees dat ik al snel klaar ben met de rust en door onnoemlijke verveling zal worden overvallen. Planmatig als ik ben neem ik me voor:

  • de structuur vast te houden – de Tip van de week zal dus gewoon blijven verschijnen, al is er iets minder ’time’ te managen;
  • een paar projecten in en om huis te verzinnen. De schutting schilderen, nu eens op tijd (!) belastingaangifte te doen, mijn werkkamer opruimen;
  • mijn sociale contacten op peil te houden door elke dag een vriendin of collega te bellen;
  • mijn brein te blijven prikkelen. Met een studie onderhanden is dat geen enkel probleem, en mijn lezers kan ik tippen om de gratis colleges van de Universiteit van Nederland te bekijken of de Thuiswerkseminars van Denkproducties te volgen;
  • de ontspanning op te blijven zoeken. Onder meer met een lunchwandeling met mijn vriend die nu ook thuis werkt;
  • Waar mogelijk anderen te helpen. Bij gebrek aan hulpbehoevende buurtbewoners meldde ik me aan bij Ready2Help van het Nederlandse Rode Kruis;
  • En – hoe heerlijk – eindelijk weer een roman te lezen.

Het leven lijkt op het moment misschien een slechte B-film. En als dit voorbij is, stappen we waarschijnlijk gewoon weer in de ratrace. Maar… het zonnetje schijnt. De coronacrisis gaat voorbij. Daarom is mijn tip:

Maak iets moois van deze verplichte adempauze  

Werk je voor het eerst thuis en moet je je draai nog vinden? Mijn collega Karen Visser deelde veel goede tips.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.