Terwijl het ene na het andere verhaal over schadelijke uitstoot de wereld in wordt geslingerd, probeer ik positief te blijven. Op stikstof en PFAS in atmosfeer dan wel grond heb ik niet zoveel invloed, maar aan mijn Co2-uitstoot kan ik tenminste zelf iets doen. Daarom heb ik mijn zakelijke emissie over 2018 en mijn verre reis van dit voorjaar afgekocht met een donatie aan het Fair Climate Fund, zodat er nu iemand in Ethiopië minder stookt en schoner kookt. Ik kan niet controleren of het echt zo is, maar het voelt goed.

teamtreesToen mijn zoon me attendeerde op de sympathieke actie #teamtrees, was ik dan ook snel om. Een bekende YouTube’er, MrBeast, wil voor het einde van het jaar 20 miljoen USD ophalen om even zoveel bomen te planten. Een boom neemt jaarlijks 20 kg Co2 op, en bebossing helpt, had ik juist gelezen, dus ik kocht precies genoeg bomen om mijn uitstoot over 2019 te compenseren.

Jammer dat ik even buiten mijn dataverbruik had gerekend, want ook met onschuldig gesurf draag ik bij aan de opwarming van de aarde. Met het versturen van één pdf van slechts één MB stoot ik al 20 gram CO2 uit. Met 5 MB per dag zit ik al op 36,5 kg CO2 per jaar. Oeps.

Gamen, filmpjes kijken: het slurpt blijkbaar allemaal bits and bytes. Ook zoekopdrachten zorgen voor knap wat emissie: minimaal 10 gram per zoekopdracht, uitgaande van slechts vijf hits… En dan niet te vergeten de duizenden datacenters die nodig zijn om al het digitale verkeer te regelen, te verwerken en op te slaan. Samen stoten ze in 2020 waarschijnlijk zelfs meer Co2 uit dan de luchtvaartsector.

Ik moet er niet aan denken het gemak van Internet op te geven, en mijn schuldgevoel afkopen met boompjes planten: dat houdt ook een keer op. Gelukkig kun je verrassend veel doen om je digitale uitstoot te beperken, met een hele simpele tip:

Beperk je datagebruik  

Er zijn veel manieren om digitaal te verduurzamen:

  • Gooi mailtjes en bestanden weg als je ze nooit meer bekijkt;
  • Leeg je prullenbak regelmatig;
  • Ruim je foto’s flink op, zeker als je ze in de cloud bewaart;
  • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je nooit leest;
  • Mail zo min mogelijk – je krijgt dan ook minder mail terug, dus win-win;
  • Deel bestanden door een link te sturen naar een gedeelde plek;
  • Maak niet overal een pdf van – een Word-bestand is lichter;
  • Sla favoriete pagina’s op zodat je ze niet hoeft te zoeken;
  • Zoek met precieze zoekwoorden – dat scheelt hits;
  • Of surf via deze Co2-neutrale zoekmachine: Ecosia;

Dat valt reuze mee, niet waar? Simpelweg door op te ruimen kun je een positieve bijdrage leveren. Gooi dus vandaag nog een paar MB’s weg zodat veel kleine goede daden één grote kunnen worden. Alle bitjes helpen!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.