Meestal vind ik thuiswerken heerlijk. Tussen 2008 en 2016 schreef ik samen met Leid Oudemans een reeks scheurkalenders over timemanagement. Het waren de jaren waarin thuiswerken, (eerst telewerken, later Het Nieuwe Werken genaamd), in opkomst was. Early adaptors waren er positief over: hun werk was van hogere kwaliteit en ze voelden zich productiever: op hun thuiswerkplek konden ze zich namelijk beter concentreren en sneller werken.

HNW bleek niet de verkapte bezuinigingsmaatregel waar ik het concept in eerste instantie voor aan zag. Het droeg bij aan minder drukte in de steden en op de wegen en aan een betere werk-privébalans. Het bood mensen meer autonomie en het gemis aan sociale contacten bleek reuze mee te vallen. Je ging immers nog steeds af en toe naar je werk, waar je inmiddels vaak met tientallen anderen een kantoortuin moest delen. Reden te meer om elk excuus aan te grijpen om een dagje thuis te werken! Lekker rustig.

BalancerenNu werkt van de complete beroepsbevolking misschien wel 2/3 thuis (pedagogische beroepen meegerekend): bijna 6,5 miljoen mensen. Alle geneugten van thuiswerken ten spijt, wanneer dit soort zaken worden opgelegd, zijn ze lang zo lollig niet meer, is mijn ervaring. En als mijn vrees gegrond is, moeten we dit nog een flinke poos volhouden.

Dat is een naar vooruitzicht wanneer je hier niet zelf voor gekozen hebt, thuiswerken eigenlijk helemaal geen goede optie is of wanneer je baan op het spel staat. Nog even los van huidhonger, vereenzaming, een recessie en andere ongewenste ‘bijwerkingen’ van de coronacrisis.

We hebben geen invloed op de volgende maatregelen die worden afgekondigd. En hoewel we een intelligente lockdown hebben en nog best veel zelf mogen beslissen: of we een frisse neus gaan halen, wel of niet onze kwetsbare naasten bezoeken, mondkapjes dragen ja of nee: het is de afwezigheid van controle over onze nabije toekomst die voor de meeste stress zorgt.

Neem mezelf. Ik vind thuiswerken lang zo heerlijk niet meer, nu het aldoor moet. De toekomst baart me zorgen, en dat heeft weer veel effect op mijn productiviteit. Ik ben niet vooruit te branden, al heb ik de tijd aan mezelf.

Heb jij hier ook last van? Bekijk dan Vijf tips tegen coronastress van Carien Karsten. Daarin legt ze uit hoe dit allemaal komt en wat je ertegen kunt doen. Zo blijf je zo goed als het gaat in balans, tot er betere tijden aanbreken! Mijn tip is:

Neem coronastress serieus  

Dit zijn uitzonderlijke tijden, dus doe niet stoer en schenk aandacht aan je zorgen. Kies één van Cariens tips om toe te passen. Je hebt dan wel geen controle over de situatie, je hebt wél controle over je gedachten.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Hulp bij burn-outpreventie? Kijk eens verder op mijn site, bijvoorbeeld hier.