Je doet het bijna onnadenkend. Zondagavond inloggen om alvast te zien wat er aan mail is binnengekomen. Op je vrije dag een paar uur aan een rapport werken, want dan word je ten minste niet gestoord. Flink mee discussiëren in de groepsapp van je afdeling, ook al is het buiten werktijd. Door de digitalisering en de smartphone is het o-zo gemakkelijk geworden om altijd, overal en nergens met je werk bezig te zijn.
Een niet-zo-productieve dag op kantoor? We maken het ’s avonds wel goed. Een extra drukke werkweek? Dan nog maar wat in het weekend werken. Een beetje afgeleid of moe geweest vandaag: dat mag niet en off-dagen moeten dus gecompenseerd worden, vinden we zelf.
Opvallend is dat we niet meer in uren denken, maar in taken. Vroeger ging je naar huis als de klok vijf sloeg. Nu is je werkdag pas ten einde wanneer je werk ‘af’ is, gevoelsmatig dan, want hoe je een en ander regelt mag je goeddeels zelf weten. Om niet per ongeluk misbruik te maken van die regelruimte werken veel mensen veiligheidshalve meer dan in hun urencontract staat. Nog onbetaald ook.
Natuurlijk zijn er mensen die de kantjes eraf lopen. Zij krijgen geen burn-outklachten en vallen niet uit door stress. Het zijn de mensen met een consciëntieuze instelling die de dupe worden van al dat ‘nieuwe werken’. We kunnen het omdenken en werkplezier als buffer tegen stress tot speerpunt maken, maar de ontwikkelingen zijn er niet minder verontrustend om.
Wil je je werkplezier (en gezondheid) behouden, houd dan eens bij hoeveel je nu met werk bezig bent en vergelijk dit met wat er in je arbeidscontract staat. Maak vervolgens eens een poos uitsluitend die uren die je hebt afgesproken en zie waar dit je brengt qua lol, balans en welbevinden. Dus:
Stop gewoon als je werktijd erop zit
Dat er tijd weg sijpelt door verstoringen, een klus tegenvalt, je soms wat afwezig bent: it’s part of the deal. Ook je werkgever snapt dat je niet non-stop effectief kunt zijn. Alle extra uren die je in je werk stopt: het is puur vrijwilligerswerk.
Wil jij je werk-privébalans bewaken? Kijk hier het webinar terug wat ik gaf voor Zorg en Zekerheid.