Ben jij zo iemand die in het voorbij gaan opmerkingen of opdrachten roept? Dat is een behoorlijk slechte gewoonte. Ten eerste omdat je iemand onaangekondigd stoort, en ten tweede omdat je alweer weg bent voordat de boodschap goed en wel is doorgedrongen. Sterker nog, de helft van de tijd komt je opmerking of verzoek überhaupt niet aan. Pure tijdverspilling dus, en niet echt een voorbeeld van empathie.
Neem een minuutje extra de tijd. Maak contact met de ontvanger van je boodschap aan en vraag of het schikt. Is het antwoord ‘nee’, zoek dan samen naar een alternatieve vorm van informatieoverdracht. Schikt het wel (of is die ander bereid om tijd te maken), licht je bedoeling dan toe en sluit af met een vraag of een voorstel. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil even nagaan of er nog plek is voor een extra deelnemer bij de training Timemanagement. Alfred de Keijzer wil namelijk ook graag aanhaken. Wil jij hem laten weten of er plaats is?’

Communiceer je met aandacht, dan komt je boodschap beter binnen en is het resultaat navenant. Kost iets meer tijd, maar levert ook meer op.