Op de hoek van de tafel ligt al vijf weken lang een ongeordend stapeltje papieren. Het zijn de tastbare herinneringen aan onze vakantie naar Noorwegen. De intentie is die te sorteren, in te scannen en in een fotoboek te verwerken. De digitale input hiervoor bewaar ik ook al ergens ‘in het zicht’. Toch heeft de taak alles in zich om nog maandenlang uitgesteld te worden.

troep op tafelFrappant is dat de rest van het huisgezin totaal niet informeert naar de bedoeling van de vage stapel. De rommeltolerantie van man en zoons is vele maken hoger dan de mijne, terwijl hun behoefte om iets met vakantiememorabilia te doen benijdenswaardig laag is.

Mij is de rommel intussen een doorn in het oog geworden. Ik had beter moeten weten: een folder als geheugensteun voor een nog te plaatsen bestelling: dat wil wel eens werken. Maar reminders aan zo’n grote fotoklus: dat kon niet goed gaan!

Misschien herken je het: visuele reminders doen heel vaak niet waarvoor ze bedoeld zijn. En dat leidt tot rommel, zowel fysiek als digitaal. Het gaat dan vooral om zaken die je niet meteen kunt afwikkelen. De ervaring leert dat die in een van deze categorieën vallen:

  • Het is iets om op te ruimen, maar daar heb je nu geen tijd voor. De oplossing: plan dagelijks of wekelijks een opruimmoment voor rondslingerende of te retourneren spullen. In de tussentijd gebruik je een rommella of – mand.
  • Het is iets dat je bij de hand wilt houden voor later gebruik. Denk aan handige nummers, telefoonlijsten, websites, inlogcodes en dergelijke. De oplossing: dit is een categorie die vaker voorkomt, dus leg er een fysiek of digitaal mapje voor aan. Zoek hier ene vaste plek voor, onder handbereik.
  • Het herinnert jou aan iets wat iemand anders moet doen. De oplossing: zet een reminder in je telefoon of takenlijst als je er niet gerust op bent. Je kunt de persoon in kwestie dan op het juiste moment herinneren.
  • Het gaat om een ‘beladen’ klus: iets waar je tegenop ziet, iets omvangrijks of iets waarvan je het nut betwijfelt. De oplossing: ga na wat je tegenhoudt en kies een passende actie zoals hulp vragen, het project in deelstappen opknippen, tijd vrijmaken in je agenda of misschien juist je voornemen loslaten.
  • Het is een kleine taak die vaker voorkomt. De oplossing: ‘cluster’ soortgelijke taken en maak er een lopendebandklus van.

Maak dus een extra denkstap om af te rekenen met dingen die maar rond blijven slingeren. Mijn tip:

Leg dingen niet gedachteloos neer    

Inmiddels heb ik het project Vakantieboek Noorwegen verder uitgedacht en ga ik als eerste dit weekend de leukste memorabilia inscannen. Heb jij ook een groot fotoproject op stapel? Misschien kan deze tip je inspireren!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.