Een tijdje terug had ik een fijne ervaring. Ik had een schriftelijk tentamen, en moest me melden op een cursuslocatie in Rotterdam. Meer dan anders had ik gestudeerd op het onderwerp, want voor open vragen moet je daadwerkelijk dingen uit je hoofd kennen (!), terwijl ik de afgelopen jaren vooral verwend ben met multiple-choicetentamens.

Doe je brein een lolTwee uur lang zat ik te midden van tientallen anderen onafgebroken en zeer geconcentreerd te pennen. En ik merkte dat ik het, ondanks het lastige onderwerp en de spanning van haal-ik-het, ontzettend fijn vond: de rust, de stilte, het gefocuste denkwerk en het gebrek aan afleiding.

Aan die ervaring moest ik terugdenken bij het samenstellen van het webinar over werk-en-privébalans voor Zorg en Zekerheid (dat je hier kunt terugkijken). Daarin gaf ik onder meer tips om je brein tot rust te brengen: door vaker micropauzes te nemen en bewust offline te zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat je ’taak-negatieve’ brein met alle informatie die je hebt geabsorbeerd aan de slag kan. Die informatie moet worden beoordeeld, gecategoriseerd, opgeslagen of weggegooid.

Wetenschappers noemen dat ‘taak-negatief’ omdat je brein deze taken pas kunt uitvoeren als je niks cognitiefs doet. Dus: je bent niet aan het vergaderen, mailen, appen, schrijven, gamen, surfen, denken, netflixen enzo verder. Je ligt in bad, je wandelt, fietst, mediteert, staart naar buiten, maakt een puzzel of doet mindful even helemaal niets. Juist dan kan je brein die archieffunctie uitvoeren en kun je daarna weer optimaal presteren.

Maar wat ik tijdens mijn tentamen voelde is minstens zo belangrijk voor je functioneren, en dat is flow. Flow is een toestand waarin je heel geconcentreerd werkt aan een taak die een beroep doet op je vaardigheden, maar die tegelijkertijd ook een uitdaging vormt. Je voelt je vol zelfvertrouwen en hebt een helder beeld van wat je wilt bereiken en hoe. De tijd vliegt, je vergeet je omgeving en na afloop voel je je enorm tevreden. Ook daar krijgt je brein een boost van!

Je doet je brein dus een lol met zowel lege tijd als ‘flowtijd’. Nu hoef je heus niet terug te keren naar pen en papier om flow te ervaren. Of elke dag uren in het bos te lopen om je brein tot rust te brengen. Maar wees je wel bewust van de digitale verleiders die je aandacht versnipperen, zodat je noch voor het ene noch voor het andere ruimte laat. Het is juist die vluchtigheid waardoor we ons lusteloos, betekenisloos en overbelast gaan voelen. Daarom een dubbele tip:

Vermijd de oppervlakkigheid, en zoek naar flow

Het leuke is: na ‘lege’ tijd word je vaak wakker met allerlei ideeën en ingevingen. Bovendien word je er productiever, gezonder en tevredener van dan wanneer je almaar door gaat.
Wat flow betreft: lees dit boekverslag en ontdek hoe je aan je breinketenen kunt ontsnappen en ook zo’n fijne ervaring kunt hebben als ik tijdens (nota bene) mijn tentamen. Waarvoor ik trouwens (blij blij) ook nog eens 9 had!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.