Een paar jaar geleden had ik een klant die ik er ernstig van verdacht een workaholic te zijn. Elke gelegenheid die zich voordeed, greep hij aan om te werken. In het weekend stond hij om 6:00 uur op om zijn gezin niet te storen en zodra zijn vrouw het huis verliet, schoof hij achter zijn computer. Veelal gebeurde dit stiekem, want zijn eega kon dat dwangmatige werken van hem begrijpelijk genoeg niet echt waarderen.
Zelf vond hij het ook heel naar om elk wakend uur met zijn werk bezig te zijn, en natuurlijk had hij door dat zijn relatie eronder leed. Met heel veel moeite wist hij zijn werkverslaving om te buigen.
Misschien was deze klant een extreem geval, maar arbeidspsycholoog Wilmar Schaufeli schat dat misschien wel 15% van de beroepsbevolking het risico loopt op werkverslaving: een combinatie van hard werken en geen afstand kunnen nemen. Van werkplezier is geen sprake meer: ze kunnen niet anders.
Dat is wel iets om bij stil te staan. Zeker als je ‘stiekem’ rekening houdt met dat handige weekend om nog even wat af te maken. De zaterdag en zondag ziet als uitloper van je werkweek waarin je ‘lekker’ wat mails kunt wegwerken of iets af kunt maken waarvoor je op kantoor de concentratie mist.
Het gaat om verborgen werktijd die je waarschijnlijk niet compenseert en die dus ten koste gaat van andere dingen die je in die tijd zou kunnen doen. Iets met hobby’s, sociale contacten, ontspanning.
Het spijtige is dat we het allemaal zo normaal zijn gaan vinden: dat overwerken voor de baas in onze vrije tijd. Dat we het bagatelliseren, zodat het bijna de norm wordt om ook in het weekend druk te zijn.
Mijn Tip van de week gaat daarom over keuzes maken:
Reserveer het weekend voor alle andere belangrijke en leuke dingen in het leven
Ben jij stiekem ook een beetje als mijn klant en wil je weten of je te veel werkt? Doe hier een Workaholic Test en ontdek of je bang moet zijn om op te branden.
En werk je inderdaad veel in het weekend, stel jezelf dan deze vragen:
- Waarom de hoeveelheid werk niet in je gewone werkweek past. Doe je te veel, plan je onhandig of heb je eigenlijk last van uitstelgedrag?
- Wat het effect is op eventuele huisgenoten. Kunnen zij werk en privé net zo goed scheiden als jij of gaat jouw harde werken ten koste van jullie quality time?
- Wanneer en hoe je bijtankt. Compenseer inspanning met ontspanning, dan heb je een gezonde balans.
Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.