Ik was de afgelopen tijd zo goed bezig. Na de lockdown had ik me verdiept in alle online mogelijkheden tot contact. Zette per telefoon en chatdiensten de lopende coachtrajecten voort. Bouwde mijn e-learning platform uit. Organiseerde meetings en webinars voor mijn beroepsgroep en vrouwennetwerk, compleet met polls en breakout-rooms.

Het klinkt geweldig proactief, maar het was ook bittere noodzaak. Van alle kanten werden trainingen geannuleerd en projecten in de pijplijn gingen niet door. Tegelijkertijd was er in mijn beroepsgroep veel behoefte aan informatie. Zo zat ik al snel te zoomen dat het een lieve lust had.

instagramErgens in deze hectiek besloot ik een Instagram-account aan te maken. Dat kwam zo: samen met een collega organiseerde ik een webinar genaamd Groeien met Instagram. Social media is immers een voor de hand liggende manier om bij verminderd fysiek contact toch zichtbaar te blijven. Ter voorbereiding vroegen we iedereen vast een account aan te maken. Tja: toen kon ik natuurlijk niet achter blijven.

Nadat ik dik twee jaar geleden stopte met Facebook en mijn Twitteraccount inmiddels ook een zieltogend bestaan leidt, had ik eerlijk gezegd weinig behoefte aan een nieuw socialmediaplatform. Zeker niet eentje gekoppeld aan Facebook. Maar wie A zegt moet ook B zeggen, niet waar?

Nou, dat heb ik geweten. Het account was zo gemaakt, maar al bij het uploaden van een profielfoto viel ‘Miss Zoom’ door de mand. Die foto stond niet op mijn telefoon, maar die kon ik blijkbaar wel van My Drive halen. Okay, even goed nadenken: dat was dus niet OneDrive, mijn schijf in de cloud die gekoppeld is aan mijn Windows 10 licentie en waar ik bestanden neerzet die ik met mijn iPad wil benaderen. Maar Drive van Google. Goed.

Ik kopieer de foto naar Google Drive, maar zie hem vervolgens niet staan in mijn telefoon. Na even zoeken begrijp ik het. Natuurlijk, mijn telefoon is gekoppeld aan Google Mail, en dus ook aan de Drive die bij dat account hoort. Ik heb twee Drives, dat had ik ff niet door. En zie ik daar nou ook een merkaccount? Hoe kom ik daar nou weer aan?

Uiteindelijk is er een lesje van mijn zoon voor nodig om weer grip te krijgen op mijn digitale leven. Wat een doolhof! Samen doen we voor beide accounts een beveiligingscheck en een privacycheck. In 2018 was ik nog zo bewust bezig (lees mijn felle kritiek op de invoering van de AVG), maar klaarblijkelijk heb ik nu de deuren wagenwijd openstaan. Google mag me voor van alles benaderen en mijn volledige surfhistorie staat online.

Die checks moet je regelmatig doen, zegt mijn zoon, en hij adviseert me om Google reminders te laten sturen. Maar ik weet al precies hoe dat gaat: die gooi ik weg omdat ik daar dan net even geen zin in heb. Zo is niet de techreus de zwakke schakel, maar de mens.

Nu we allemaal zo actief zijn online, geven we zonder nadenken veel informatie weg. En dat terwijl Google het best gemakkelijk maakt om je account te beheren. We moeten het alleen wel even doen!

Mijn tip is daarom toch maar:

Loop regelmatig je privacy-instellingen na  

Tot mijn schrik heb ik trouwens al 42 volgers op Instagram, waar eindelijk die foto staat te schitteren. Hoe het verder gaat met mijn nieuwe socialmedia-avontuur? Daar bericht ik vast nog wel eens over!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.