Vakantie. Niets moet, zeggen ze. Maar vooraf moet er juist verschrikkelijk veel. Daardoor hebben veel mensen last van vakantiedruk: je kunt immers niet zomaar alles uit je handen laten vallen. Voor veel mensen fungeert de vakantie zelfs als een soort deadline: het rapport moet af, de gesprekkencyclus afgerond, die offerte nog snel de deur uit enzovoorts.

Thuis gaat het deadlinelijstje door: het huis moet spic en span, de was gevouwen in de kasten, de tuin op orde en zo zijn er nog meer klussen die niet bepaald noodzakelijk zijn om op vakantie te kunnen gaan. En dan heb je nog niet eens je reisverzekering nagelopen, je paspoort verlengd, oppas voor de dieren geregeld, valuta gekocht, je inentingen gehaald, thuisblijvers geïnformeerd en ingepakt. Zucht. Je zou er vakantiestress van krijgen.

Tip tegen vakantiestress

Lijd jij echt aan vakantiestress? Focus je niet op al het gedoe dat de voorbereiding met zich meebrengt, maar op het plezier dat je straks zult hebben van je goede voorbereiding. Bedenk verder dat je niet op vakantie moet, maar op vakantie wilt. Ook dan verplaats je de aandacht naar iets positievers. En stel jezelf de vraag: ‘Hoe kan ik zo ontspannen mogelijk vertrekken?’ Bedenk daarvoor slimme oplossingen, zoals een overnachting in de buurt van de luchthaven om gehaast en angst voor verslapen in de vroege ochtend te voorkomen.

Hoe plan je het geregel?

• Laat het niet op het laatste moment aankomen. Doe een paar weken van tevoren een breindump: schrijf alles wat je te doen hebt op. Pik er de dingen uit die je nu al kunt doen.
• Ga je met meer mensen op vakantie? Trek niet alles naar je toe. De breindump helpt om taken te verdelen.
• Bezoek anwb.nl voor suggesties om goed voorbereid op vakantie te gaan. Het brengt je op ideeën.

Sla je breindump op, dan heb je volgend jaar alvast een aardig complete vakantie-voorbereidingschecklist. Combineer ze met de online checklistjes die je overal kunt vinden en maak er een persoonlijke lijst van.