Het was een goede maand voor mijn beroepsgroep. Het beroep van organizer bestaat al dik twintig jaar, maar het heeft lang geduurd voor het serieus werd genomen. Veredelde schoonmakers vonden de media ons, collega’s werden met een bezem in de hand in de Linda geportretteerd. ‘De opruimers hebben zelfs een beroepsvereniging,’ smaalde het AD nog maar drie jaar geleden. Au.

schoenenHoe anders is het tegenwoordig! ‘Opruimen is een religie geworden, compleet met goeroes en stromingen,’ meldde de Correspondent aan het begin van oktober. In een artikel over het verzet tegen consumptiedrift werden organizers beschreven als ‘engelen in vermomming, die simpele vragen stellen.’ De Volkskrant besteedde zelfs een hele maand aan het onderwerp met de Oktober Opruim Challenge. Achtereenvolgens werden spullen, het huishouden, geld en digitaal ‘bezit’ zoals foto’s en apps georganiseerd. Ook hier werden ‘echte organizers’ (!) aangezocht voor advies.

Het zegt veel over de tijdgeest, die aandacht voor ordenen en organiseren. Niet dat opruimstress niet van alle tijden is, maar het was vroeger natuurlijk wel gemakkelijker. We hadden minder te besteden, kochten dus minder spullen en deden er ook langer mee: daar was bezit op gemaakt.

Tegenwoordig vervullen spullen een andere rol in ons leven. Ze zijn niet alleen functioneel, maar bieden ook plezier, troost en status. We raken gehecht aan onze spullen, ervaren zelfs gevoelens van rouw als een geliefd product kapot gaat. Tegelijkertijd hebben we last van ruimtegebrek, tijdgebrek, schuldgevoelens vanwege onze spilziekte en zo verder. Wat je noemt de spagaat van de consumptiemaatschappij!

We willen dus graag weer controle over onze spullen, maar de hoeveelheid terugbrengen is nog niet zo simpel. De auteur van het artikel in De Correspondent concludeert uiteindelijk dat organizers tegenwicht helpen bieden aan het materialisme, de heersende ideologie van onze tijd, die voor zoveel stress en onrust zorgt. Maar beter nog is het natuurlijk om die chaos vóór te zijn:

Hecht gewoon niet te veel waarde aan spullen 

Er zijn veel goede redenen om niet te veel gedoe (spullen) in je leven toe te laten. Ik schreef er eerder al wat artikelen over:

  • Langer met je dingen doen bespaart simpelweg tijd, schreef ik in deze Tip van de week;
  • Waarom het tijd bespaart lees je in dit artikel over entropie, een maat van wanorde in een systeem;
  • De economie moet natuurlijk wel blijven draaien, en daarom is overstappen naar experiëntialisme een prima idee;
  • Consuminderen is ook duurzamer en rechtvaardiger, is de les uit dit filmpje (20 minuten) over The story of stuff.

Vind je het lastig om al deze goede adviezen in de praktijk te brengen, dan staat er dus een ‘heuse’ beroepsgroep klaar om je op weg te helpen. Met organizers in alle soorten en maten, voor allerlei verschillende dilemma’s. Engelen die zorgen voor meer rust, ruimte en overzicht.