In de zomer van 2020 studeerde ik af als psycholoog BSc. Dat was natuurlijk net niks, dus al snel stoomde ik door naar de master, in de richting Arbeids- en Organisatiepsychologie. Mijn eerste vak is duurzame inzetbaarheid. De centrale vraag hierbij is hoe werknemers met behoud van gezondheid en welbevinden in huidig en toekomstig werk zo optimaal mogelijk kunnen (blijven) functioneren.
Daarbij maakt de cursus gebruik van een tamelijk nieuwe benadering: de positieve psychologie. Verfrissend, want als het gaat om het bevorderen van gezondheid denken we vooral aan het vermijden van een negatieve toestand. We gaan pas aan de slag als er iets mis is: gezondheidsprofessionals noemen dit curatie. Of we pikken de risicogroepen eruit en gaan daar preventief iets mee doen.
Positieve psychologie gaat juist uit van amplitie: het versterken, bevorderen of vermeerderen van positieve toestanden in plaats van het voorkomen van negatieve. En rara: in organisaties zijn gelukkige, opgewekte of bevlogen mensen ook plezierigere, actievere, loyalere en productievere werknemers!
Al die effecten samen versterken elkaar ook weer. Kijk maar eens naar de illustratie hierboven. Het figuurtje met de glimlach springt eruit, en niet alleen omdat-ie geel is.
Het goede nieuws is, dat je zelf heel veel kan doen om zo’n ‘positieve gezondheid’ te bevorderen. Of je nou in loondienst werkt of niet. Het is een kwestie van je focus verleggen. Ik geef een paar adviezen die wetenschappelijk op effectiviteit onderzocht zijn:
- Wees vriendelijk! Het draagt bij aan je welbevinden en het vergroot je gevoel van eigenwaarde. Je kunt het elke dag toepassen, en nog beter: het is vaak wederkerig;
- Toon je dankbaarheid. Het bewijs hiervoor werd geleverd door deelnemers aan een onderzoek bedankbrieven te laten schrijven. Tot een maand nadat de bedankbrief was bezorgd, konden de onderzoekers het effect hiervan vaststellen. Wie zou jij zo’n brief kunnen schrijven?
- Tel je zegeningen: als je elke dag drie positieve gebeurtenissen opschrijft, word je significant gelukkiger, schijnt het. Teruglezen is ook goed voor een glimlach, weet ik uit ervaring;
- Deel goed nieuws! Zeker nu, nu positieve berichten soms met een lantaarntje te zoeken zijn, is dit een fijne actie. Bovendien onthoud je het goede nieuws daarna zelf ook beter;
- Je kunt positieve ervaringen ook genereren. Zo heb ik pas twee kittens geadopteerd, en dat geeft enorm veel plezier en afleiding in deze toch wat moeilijke tijd.
Vandaar dat de Tip van de week is:
Focus op goed nieuws. Je wordt er gezonder, gelukkiger en productiever van
Wil je meer positieve tips? Lees dan hoe je omgaat met muizenissen, wat affirmaties zijn en wat groen kan doen.