kapstokSommige mensen denken dat, als je iets maar graag genoeg wilt, het universum ervoor zorgt dat je wensen worden vervuld. In toevallige meevallers zien ze het bewijs voor die stelling.

Voor de dagdagelijkse taken helpt zo’n overtuiging niet. Vooral verplichtingen die van buitenaf zijn opgelegd, vinden we een zware dobber. Let maar op: doelen waarvoor je intrinsiek (van binnenuit) gemotiveerd bent, gaan je stukken beter af dan doelen die je niet zo na aan het hart liggen, bijvoorbeeld omdat je vindt dat het hoort. Verantwoord gedrag vereist dat we spontane, ongewenste gedragingen onderdrukken om ons doel te bereiken. En dat is enorm vermoeiend en vaak niet zo succesvol als je een doel als een vervelende verplichting ervaart.

Hoe vergroot je de kans om je doelen te bereiken?

  • Maak lol tijdens het doen van die geestdodende taakjes. Zet een leuk luisterboek op terwijl je schoonmaakt, laat muziek uit de speakers knallen, denk aan leuke dingen. Als je een positief gevoel ervaart bij het doen van verplichtingen, gaat het je gemakkelijker af.
  • Kijk hoe je omgeving kan helpen het gewenste gedrag uit te lokken. Een leeg bureau helpt om aan het werk te gaan. Het werk pontificaal op je toetsenbord leggen voorkomt vermijdingsgedrag.
  • Introduceer zoveel mogelijk routines: vaste tijden en manieren om terugkerende klussen weg te werken. Je hoeft er dan na een poosje niet meer bij na te denken.
  • Heb je toch veel wilskracht nodig, bouw het dan langzaam op. Wilskracht is te trainen, maar verg niet meteen het uiterste van jezelf. De kans dat je het dan volhoudt, is gering.