Het was een week vol computerproblemen. In een overmoedige bui had ik Windows 10 en meteen ook maar een nieuw Officepakket geïnstalleerd. Op zich was dat gelukt, maar daarna begon de grote zoektocht in de instellingen om alle ongewenste functionaliteit uit te zetten.
Zo werd elke app geopend met Edge, de default Microsoft browser die Internet Explorer moet vervangen. Wanneer ik de laptop aanzette, kreeg ik op het vergrendelingscherm ‘leuke weetjes, tips en trucs’ te lezen. Klikte je er te dicht in de buurt in een poging het aanmeldvenster te activeren, dan kwam je in… je raadt het al: Edge. Voorgeprogrammeerde afleiding ?.
Echt storend waren de notificaties die voor alle programma’s aan stonden. Beeld én geluid, zodat ik middenin een training tot mijn gêne Whatsappjes hoorde binnenkomen. Blijkbaar hadden de Microsoft-programmeurs gemeend dat ik daar wel behoefte aan zou hebben.
Het deed me denken aan een boek dat ik lang geleden heb gelezen, The technological bluff van Jacques Ellul. Daarin waarschuwt deze filosoof nadrukkelijk voor de tirannie van de technologie, waarvan – zo voorzag hij – de mens volledig afhankelijk zou raken. Ik lokaliseerde het essay dat ik over het boek typte, ja, op een typemachine, in een archiefdoos onder het dakbeschot. Oh irone: ik kon er niet bij, en het stond niet op mijn computer…
Ellul had gelijk: ik ben onthand zonder ‘devices’. Ik moest die laptop dus zo snel mogelijk weer up & running krijgen! Ik liet me niet kennen en bekeek alle instellingen, zocht op internet naar tips en bekeek YouTube tutorials om al die irritante features uit te zetten.
Het meeste lukte, mede dankzij de ICT-buddy aan mijn zijde. Als ik er echt niet meer uit kom, schuift hij achter de machine om iets uit te leggen, mysterieuze problemen te verhelpen of work arounds voor gekke bugs te verzinnen, terwijl ik er handenwringend naast sta.
Zo’n ICT-buddy zouden we allemaal moeten hebben, concludeerden onderzoekers van de Universiteit Twente een aantal jaar geleden al. Zij ontdekten dat werknemers gemiddeld 8 procent van hun tijd verspillen door onder meer gebrekkige digitale kennis, waarvan ze zich trouwens vaak helemaal niet bewust zijn.
Mijn tip voor bedrijven is daarom:
Wijs iemand aan als ICT-buddy
En ben jij geen bedrijf, dan kun je je werkgever natuurlijk ook tactvol op dat onderzoek attenderen. Of zelf iemand in jouw organisatie of omgeving zoeken die je helpt om je blinde vlekken te vinden, je wegwijs te maken in de mogelijkheden van de software. Iemand die normaal reageert op vragen waarvan je vreest dat ze misschien wel een beetje dom zijn.
Gebrekkige computervaardigheid is een kantoortaboe, terwijl daar vaak de grootste efficiencyslag te behalen is. Daarom heb ik een aantal jaar geleden de Opleiding tot Interne Business Organizer gelanceerd. Mensen met organisatietalent leid ik daarin op tot ‘organizingbuddy’. De ervaring leert dat er veel behoefte is aan hun hulp.
En wees gerust: de digilessen heb ik uitbesteed ?.
Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.