Het wordt zelden gezegd, maar er wordt vaak naar gehandeld en even zo vaak op gehint: goed voor jezelf zorgen vinden we een beetje sneu. Okay, erkennen we: het is aan de ene kant wel goed natuurlijk, verstandig ook, maar diep van binnen slaan we het verduren, niet piepen, doorbijten en de schouders eronder zetten toch veel hoger aan. Bij anderen, maar ook bij onszelf. En zo komt het dat we lang genoegen nemen met suboptimale (werk)omstandigheden.

zelfzorgAlhoewel ik mijn klanten vaak aanmoedig om zelfzorg serieus te nemen, ben ik zelf pas ook in die valkuil van stoere nonchalance gestapt. Dat zat zo: ongeveer een halfjaar geleden kreeg ik pijn in mijn linkerschouder. Ik vermoedde een verband met mijn thuiswerkplek, die ik op goed geluk en met slechts een schuin oog op de Arbo-wet had ingericht. Ik had geïnvesteerd in een goede bureaustoel en aangezien ik verder zelf weinig eisen had, liet ik het daarbij.

Tot dus die schouderklachten. Ik morrelde aan de hoogte van mijn elleboogsteunen en zette een verhoging onder mijn voeten. Het hielp een heel klein beetje en vervolgens duwde ik de klachten weg. Het zou wel weer overgaan, dacht ik, het was allemaal tamelijk onbelangrijk.

Tot afgelopen week. Aangezien negeren niet hielp (duh), maakte ik eindelijk de gang naar de fysiotherapeut en ging mijn werkplek op de schop. Naast de hoognodige investeringen in ergonomisch meubilair heb ik in één moeite door WhatsApp voor Web geïnstalleerd, een slechte headset weggedaan, in ongebruik geraakte apparaten opgeborgen, een draadloze muis genomen en kabels vastgezet. Mijn kantoor is daardoor een veel prettiger plek geworden.

Dat was best een eyeopener: dat ik zo lang met onnodige pijntjes, kleine ergernissen en onhandigheden genoegen had genomen. Maar ja: van jongs af aan heb ik geleerd ongemak te verdragen en niet te lullen maar te poetsen. Een prima copingstijl in veel gevallen, maar voor suboptimale werkprocessen een rare en onnodige benadering.

Herken je dit? Kijk vandaag dan eens extra alert om je heen of je in je directe omgeving storende elementen ontdekt, en mijn tip:

Los hinderlijke problemen meteen op

Vind je het lastig om objectief naar je omgeving te kijken? Let dan op wanneer je ergernis, stress, tijdverlies en gevoelens van demotivatie ervaart. Dit zijn aanwijzingen dat iets (een proces of de organisatie) beter kan.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.