negerenKen je DELLE, een acroniem van ‘Durch einfach liegen lassen erledigen’? Dat betekent vrij vertaald: als je het maar lang genoeg laat liggen, verdwijnt het probleem vanzelf. Een zinnige methode als je je aandacht voor andere dingen nodig hebt.

De meeste mensen gebruiken DELLE niet bewust. Ze willen nog wel wat met de taak, dat interessante artikel of die vraag, maar zijn ‘m vergeten en ontdekken, als hij weer onder hun aandacht komt, dat het nu te laat is / geen zin meer heeft / niet relevant meer is. Dat gaat dikwijls gepaard met een merkwaardige combinatie van schuldgevoel en opluchting: ‘Oeps, vergeten!’ en ‘Gelukkig, dat hoef ik niet meer te doen!’

Bewust laten liggen

Wanneer je besluiten even uitstelt, kan een probleem dus soms vanzelf verdwijnen. ‘Solved by simply not handling,’ noemen de Engelsen dat. Not done misschien, maar wel een verfrissende benadering van werk. Gewoon iets laten liggen tot de actualiteit of de urgentie eraf is. Simpelweg besluiten dat je niet reageert. NEGEREN in feite. Wat zou dat een hoop tijd schelen!

Negeren negatief? Nee hoor!

En nee, je negeert niet uit negativiteit, onaardigheid of desinteresse. Negeer of liever: DELLEER in het belang van iedereen. Bijvoorbeeld om bewust met je tijd om te springen, de geest in de fles te houden, conflicten te sussen, een ander de kans te geven iets te doen of te voorkomen dat je energie steekt in details. Hartstikke positief dus.

Delleren doe je zo:

  • Erken dat je veel wilt. Focus op wat er echt toe doet
  • Melk niet elk probleem uit. Focus liever op oplossingen.
  • Stap over fouten heen. Waar gehakt wordt vallen spaanders.
  • Laat geklets en geroddel van je af glijden.
  • Laat ‘leuke ideeën’ eens aan je voorbijgaan, de wereld gaat aan vlijt ten onder!
  • Wees geen redder. Ieder heeft zijn eigen les te leren. Of leer hen ook delleren!

Meer van mij lezen? Bestel Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.