prioriteitenmatrixTijdens werkplekcoaching beveel ik vaak het gebruik aan van de Prioriteitenmatrix om onderscheid te maken tussen urgente en belangrijke taken. Op basis van de matrix ontstaan takenlijsten waarin de Belangrijke zaken, die je immers makkelijk kunt uitstellen, ook aan bod komen.
Jammer genoeg staan er op die lijstjes maar zelden dingen die het hart van de zaak raken, dingen als ‘werken aan mijn relatie met X’ of ‘nadenken over mijn toekomst bij dit bedrijf’. Dat komt omdat je de echt, écht belangrijke zaken in je leven alleen maar achterhaalt via serieuze introspectie. En wie heeft daar nou tijd voor?
Toch is het wel belangrijk dat jouw ‘diepe’ waarden ook zichtbaar worden in je daden. Het leven bestaat immers niet alleen uit 1000 dingen doen, ook al geeft het je nog zo’n adrenalinekick! Je zult merken dat je dat uiteindelijk toch niet de bevrediging biedt die je zoekt.
Soms heb je daarvoor een wake-upcall nodig: een overlijden of een andere calamiteit. Een nieuwsbrief. Of misschien wel dit veelzeggende filmpje: slechts twee minuten van je kostbare tijd.