Het is overduidelijk komkommertijd. Want vorige week beweerde het Amerikaanse tijdschrift Time dat er een nieuwe trend zat aan te komen, eentje die is gebaseerd op het OER-HOLLANDSE GEBRUIK van niksen. Allerlei media namen het bericht over en van pure schrik wijdde de Volkskrant ook maar een serieus artikel aan ‘niksen op zijn Nederlands’. Voor de zekerheid voegden ze een instructie toe, die begon met: ‘Je moet het doen zonder concreet doel, en dus niet om iets te bereiken of om productief te zijn.’ Hahaha!

NiksenIn werkelijkheid hebben wij Nederlanders van niksen beslist geen kaas gegeten. Daarvoor heeft druk zijn hier veel te veel status. We prijken als land dan ook in de Top 5 van productiefste landen en 1 op de 7 mensen op actieve leeftijd heeft burn-outklachten.

Laat er geen misverstand over bestaan: op gezette tijden niks, weinig of in elk geval iets ontspannends doen is van cruciaal belang. Zo herstelt je lijf van inspanning en kan je brein input verwerken. Maar dat doet ons volkje gemiddeld genomen dus juist te weinig, gezien de vele werknemers die kampen met ziekmakende stress. Een combinatie van mores, volksaard en plichtsbesef misschien.

Het grappige is dat er wel degelijk een land bestaat met een niksen-filosofie: Italië. Het land waar ze de kunst van het zalig nietsdoen hebben vertaald in de prachtige uitdrukking dolce far niente. Dát was pas een serieuze concurrent geweest van hygge, maar geen journalist bij wie dat kwartje viel.

Tijdens vakanties weten zelfs wij die heilzame Italiaanse levensfilosofie soms even te benaderen, als vanzelf en zonder berekend niks te doen. Ver van de dagelijkse verplichtingen, de volle agenda en het drukke gedoe is vertragen ook zoveel makkelijker. Een zonnetje erbij en we zijn innig tevreden met lome namiddagen op een lokaal terras.

Het grappige is: na twee of drie weken slaat de balans door en wordt zelfs zalig nietsdoen saai. We verlangen terug naar de vertrouwde drukdoenerij en het nuttig bezig zijn. Juist door het contrast zien we in hoezeer ook dat de moeite waard is!

De Tip voor deze week is daarom:

Lanterfant, lummel en niks: om in balans te blijven 

 

Bonustip: Gebruik de dag voor je vakantie begint niet als megadeadline. Wen in plaats daarvan alvast een beetje aan het dolce far niente. Zet een streep door zaken die te ambitieus zijn. De omschakeling van drukdrukdruk naar een lege agenda kan namelijk zorgen voor veel onrust in je lijf. Zoveel, dat je er ziek van kan worden.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.