Meestal schrijf ik over het plannen en organiseren van je werk. Maar vandaag wil ik het hebben over het plannen en organiseren van je huishouden. Wees gerust, je krijgt van mij geen schoonmaakschema’s en slimme poetsinstructies. Integendeel.

In deze Tip van de week lees je hoe ik mijn huishouden zo organiseer dat ik er zo min mogelijk tijd aan hoef te spenderen. Voor de duidelijkheid: er komt geen schoonmaakster aan te pas: we doen dit samen. Dus ik verwacht dat mannelijke lezers tot het einde door blijven lezen!

Toen ik mijn vriend leerde kennen, woonde hij in een flatje. Op zijn slaapkamer stond een stoel waar hij alle schone was op gooide. Als hij een schoon overhemd nodig had, trok hij er eentje uit de stapel en haalde er een strijkbout over. Zijn stelregel: ‘Als je er last van hebt, doe je er maar wat aan.’

Die opmerking bleef me bij. Toen we gingen samenwonen voorzag ik dat ik door eigen toedoen een eindeloze rits met huishoudelijk taken in m’n schoot geworpen zou krijgen puur omdat ik wat netter en georganiseerder was dan hij. Daar bedankte ik feestelijk voor. Ik was van te veel gebakkelei over het huishouden getuige geweest om me in zo’n traditionele rol te laten vangen.

Ik heb er dus wat aan gedaan, en we zijn samen tot een overeenkomst gekomen. Ik deel drie tips die voor ons beiden goed bleken te werken.

1. Vast poetsmoment

Als je beiden werkt, zit je er niet op te wachten om na thuiskomst ook nog te moeten poetsen. Zeker met kleine kinderen blijf je bezig. Wij hebben daarom een poetsochtend geïntroduceerd op zondag na het ontbijt. Eerst vertelt iedereen wat er in zijn/haar ogen moet gebeuren: van ramenlappen, een sportwas draaien of een fietslicht repareren. Daarna circuleert de lijst met taken en pikt iedereen er minimaal twee uit. Vervolgens gaan we allemaal aan de slag. Op deze manier is het huishouden in een paar uur gepiept en van lieverlee hebben de kinderen alle huishoudelijke klusjes en reparaties onder de knie gekregen. We zijn hiermee begonnen op een leeftijd waarop ze (onder toezicht) goed kunnen helpen en je dit heel vanzelfsprekend kunt introduceren.

2. Waarneembaar vies

Ik weet dat sommige mensen zweren bij een schoonmaakschema. Maar ik zie ook wat een immense dwang en tijdsdruk het oplevert als je geïnternaliseerd hebt dat je dan dit moet doen en dan dat. Zeker wanneer je daarnaast een pittige baan hebt. Wij poetsen dus alleen als iets waarneembaar vies is. Realiseer je dat heel veel producenten er garen bij spinnen als ze consumenten ervan kunnen overtuigen dat je vaak en veel moet schoonmaken. Wekelijks bedden verschonen, dagelijks het toilet poetsen en gedragen kleding meteen wassen: ik doe dat allemaal niet en er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat het beter is (laat je niks wijsmaken). Goed ventileren is gezonder en milieuvriendelijker dan veel schoonmaakacties, geloof me.

3. Ruilhandel

Voor een paar zaken heb ik uiteindelijk toch eigenaarschap genomen. Zo doe ik voor het slapengaan een opruimrondje waarin ik het aanrecht leegmaak, de kussens op de bank opschud en spullen terug op hun plek leg. De anderen geven daar niet zo om, maar ik vind het prettig de woonkamer ’s ochtends opgeruimd aan te treffen en het is een kleine moeite. Mijn vriend staat dan weer tamelijk vaak in de keuken en doet technische dingen waar ik echt geen kaas van heb gegeten.

We hebben geen huishouden van Jan Steen, maar je kunt hier ook niet van de vloer eten. En waarom zou je dat eigenlijk willen? Ik kom mensen tegen die pas kunnen ontspannen als alles aan kant is. Vervolgens verwijten ze anderen dat ze zo druk zijn met het huishouden. Echt jammer! Mijn tip:

Maak van het huishouden een bijzaak    

Ga bij jezelf na wat nu echt belangrijk voor jou of jullie is: een showroom of een gezellige leefplek. Iedereen spic en span in de kleding of quality time met elkaar. En als je vol gaat voor hygiëne en netheid, doe dit dan als team en wentel het niet af op de persoon die daar het meeste waarde aan hecht. Een huishouden run je samen.

Nog een tip lezen? Maak hier je keuze. Of bestel Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.