Misschien moet ik toch een ander beroep kiezen. Dit weekend keek ik een paar afleveringen van de nieuwe Netflixserie ‘The Home Edit’. Twee Amerikaanse organizers toveren daarin kledingkasten, garages en keukens om tot Instagram-waardige ruimtes. Clea en Joanne zijn twee leuke, vrolijke meiden die hun marketing perfect voor elkaar hebben. Ze verkopen niet alleen een dienst, maar ook bijpassende producten en de belofte dat je van hun aanpak ontzettend gelukkig wordt. En dat is precies waar hun klanten naar op zoek zijn, getuige de gilletjes en kirretjes waarmee elke aflevering gepaard gaat. Ik zette mijn geluid zachter.

In Amerika werken organizers zelfstandig, en niet samen met de klant zoals in Nederland. The Home Edit belooft dus elke aflevering twee metamorfoses, compleet met identieke kledinghangers, doorzichtige bakjes, tashouders, poefjes en andere stijlvolle accessoires. Want: het oog wil ook wat.

perfectie versus imperfectieHet was dan ook prachtig om naar te kijken, en even smachtte ik ook naar zo’n huis vol mandjes, houders, labels, kleuren en design. Maar die avond tijdens het koken kwam ik, kijkend in mijn kruidenla, met een dreun terug op aarde. Wat was ik tevreden met dit rommelige laatje met soms labelloze potjes in verschillende vormen en hoogtes. Mijn kruiden waren vers, ze werden regelmatig gebruikt en niet blootgesteld aan het licht en ja: af en toe moest ik die la uitmesten want in de hectiek van koken morste ik wel eens wat. Maar het was helemaal prima zo!

Daarna moest ik denken aan een Nederlandse organizing serie van vorig jaar, Ons huis vol spullen, waarin collega Zamarra Kok gezinnen begeleidt bij het orde op zaken stellen. Zelfs in 40 minuten krijg je al een beeld van het moeizame sorteer- en beslisproces waar dit mee gepaard gaat. Dit ging over gewone mensen met echte problemen in huizen waarin geleefd wordt.

The Home Edit is een serie om van te smullen als je houdt van de Amerikaanse droom. Een guilty pleasure voor iedereen die even wil ontsnappen uit de realiteit van zijn of haar rommelige leven. Enjoy! Maar streef zelf niet naar dit niveau (alleen al om het milieu te sparen!) en maak jezelf ook niet wijs dat een droomhuis ook een droomleven met zich meebrengt. Mijn tip:

Accepteer imperfecties bij het (re)organiseren   

Met ‘goed is goed genoeg’ als uitgangspunt bespaar je jezelf geld of tijd, energie en onnodige druk, poespas en teleurstellingen. Daarom heb ik dat spelfoutje in deze Tip van de week laten staan, mocht je het gezien hebben. Shit happens. En nu ga ik verder met mijn echte, rommelige, imperfecte maar verder toch wel prima leven, want ik heb nog meer te doen.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.