Alle wassen zijn gedraaid, de tent is opgeruimd. De vakantie is voorbij en vandaag is de eerste serieuze werkdag van dit najaar. Ogenschijnlijk valt het qua drukte de komende maanden wel mee. Een aantal schrijfklussen, verschillende trainingen, wat netwerkbijeenkomsten en een paar coachklanten. Hoe verder ik door mijn agenda blader, hoe leger de pagina’s schijnen. En ook mijn takenlijst is maar een paar weken vooruit gevuld. Maar schijn bedriegt.

Baantjes trekkenDe ervaring leert dat rustig baantjes trekken er niet echt in zit. Zowel mijn agenda als takenlijst zullen zoals elk najaar weer vlot gevuld raken.

Met wat is ook al duidelijk. Ik ben bijvoorbeeld vrijwilliger bij een netwerk en dat leidt regelmatig tot taken. Begin volgend jaar starten er opleidingen waarvoor ik wervingswerk heb te verrichten. Ik bouw hiervoor een online leeromgeving die bij lange na niet klaar is. Ook zitten er opdrachten in de pijplijn waar ik tzt graag ‘ja’ tegen wil kunnen zeggen.  Bovendien heb ik besloten om dit najaar veel donderdagen vrij te houden voor mantelzorg. En dan start ik in oktober ook nog met mijn bachelorthesis. Daar gaat vast veel tijd in zitten.

Alles wijst er dus op dat het een druk najaar gaat worden. Maar mijn brein zendt geruststellende signalen uit. Komt goed! Gaat jou wel lukken! Valt toch wel mee! Ik weet dat het irrationeel is, maar dagen wegstrepen in mijn agenda, anticiperen terwijl zoveel onzeker is staat me tegen. Wat sluit ik hiermee allemaal uit? Welke kansen gaan hierdoor aan mij voorbij?

Onbewust zoek ik naar excuses om alles lekker open te houden. Tegelijkertijd weet ik: om al deze ambities te verwezenlijken, moet ik nú keuzes maken. Als ik wacht tot ik wel precies weet wat ik te doen heb, is mijn agenda immers een stuk minder flexibel.

Dus zet ik elke week nog een dag dicht in mijn agenda en streep ik twee hele weken weg om te studeren: als subtiele nudge om mijn toekomstige zich mijn huidige voornemens te helpen herinneren!

Is jouw agenda ook nog zo maagdelijk wit? Laat je niet foppen en houd rekening met al het werk dat er nog aan gaat komen. De tip van de week is:

Maak elke maand een paar dagen afspraakvrij 

Op deze manier kun je de onvermijdelijke werkdruk beter opvangen. Plan waar mogelijk om deze dagen heen: je toekomstige ik zal je er dankbaar voor zijn.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.