Ik ben sinds begin dit jaar tips aan het recyclen. Dat doe ik omdat ik me eind vorig jaar heb voorgenomen het iets rustiger aan te doen, een plateaujaar te nemen. Ik zet het er elke keer onder, en twee weken geleden kreeg ik er voor het eerst een reactie op: ‘Een berichtje van een onbekende die met plezier jouw tips leest én soms ook toepast. Een vraagje: hoe ziet een plateaujaar er voor jou uit, welke uitgangspunten hanteer je?’

Wat een goede vraag! En confronterend ook, want het plateaujaar was intussen onbedoeld op een zijspoor beland. Vandaar dat ik hier in de Tip van de week een update geef. Misschien heb je er wat aan.

Het idee van een plateaujaar is dat je niet te veel nieuwe dingen aanhaalt, sommige projecten in de koelkast zet en af en toe nee zegt. In de kerstvakantie was ik er echt voor gaan zitten om uit te schrijven hoe ik dat voor me zag. Ik schreef er zelfs een Tip van de week over.

boemeltreintjeIn dat plan stonden een paar belangrijke dingen. Ik wilde sommige werkzaamheden die veel energie kostten, reorganiseren. Ik wilde minder tijd steken in de Tip van de week en meer tijd uittrekken voor leuke dingen. En omdat ik aan de start van een sprankelnieuw single leven stond, wilde ik lief zijn voor mezelf. Vertragen en gewoon wat door het levensland boemelen.

In het begin lukte dat prima. Ik ging tips recyclen. Meedoen met Samen online zingen. Mijn inrichting herstylen. Ik doorbrak een energievretende patroon en forceerde een doorbraak in een ander. En liet elke week HelloFresh komen om mezelf te ontlasten.

Maar toen gebeurde er iets wat ik helemaal niet voorzien had. Veel sneller dan ik had verwacht kon ik stage gaan lopen, een volgende mijlpaal in mijn studie A&O. Twee dagen in de week, te beginnen in mei. Het was een lot uit de loterij en zonder nadenken zei ik ja.

Tja. Ik stapte van de stoptrein over op de intercity en toen zelfs de Thalys. Op het moment koers ik met topsnelheid door studie-opdrachten, stagetaken en de ‘gewone’ werkzaamheden heen. Gelukkig is er een station in zicht, maar het plateaujaar is voorlopig nergens te bekennen.

Het grappige is dat ik me dat pas realiseerde toen me die vraag werd gesteld. Ik was volautomatisch in mijn gewone tempo gekomen! Dus dank je wel Cissy, voor het porretje! Het is meteen mijn tip:

Regel een reisgenoot als je patronen gaat doorbreken

Ik moet eerlijk toegeven dat een reisgenoot me misschien niet op andere gedachten had kunnen brengen, zo eigenwijs ben ik nu ook wel weer. Maar het is fijn als iemand je af en toe een spiegel voorhoudt. En extra leuk als dat een lezer is!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.