Wat een najaar. De afgelopen maanden kreeg ik veel nieuwe klanten. Mensen die op hun tenen liepen om met de nieuwe werkelijkheid om te gaan. Het vele thuiswerken. De hausse aan werk. De knagende angst voor besmetting en dood. En daar tussendoor alle ‘gewone’ gevallen van een beetje over eigen grenzen gegaan.

‘Haal niet te veel aan,’ zei ik tegen hen. ‘Zet projecten in de koelkast, zeg ook een keer nee.’ Vervolgens schetste ik het lichtende voorbeeld van Linda-redacteur Jildou van der Bijl die in 2017 een plateaujaar afkondigde. ‘Wat nu nodig is is rust, samen leuke dingen doen en verbinding ervaren,’ schreef ik in een verslag voor een klant.

PlateaujaarDat gold zeker ook voor mezelf. Waar in het voorjaar corona nog een groot schrikbeeld was, werd het in de loop van het najaar meer en meer bijzaak. Er gebeurde privé gewoon te veel. Mijn relatie werd een vriendschap. Mijn moeder belandde op een PAAZ. En mijn jongste verliet school zonder startkwalificatie.

Het maakt maar weer eens duidelijk dat organisatietalent geen magisch toverstafje is waarmee je alle narigheid onder controle krijgt. Hoe goed je ook kunt plannen en organiseren: sommige zaken liggen nu eenmaal niet in je cirkel van invloed. En dan loop je dus eventjes op je tenen, soit (dit betekent ‘het zij zo’ in het Frans, mooi hè).

Toch besluit ik het najaar hoopvol en optimistisch. Ik ga genieten van een paar vrije weken. En in die periode ga ik alles wat ik dit jaar heb gedaan op een rijtje zetten. Activiteiten met een 8+ neem ik mee naar 2021. De rest laat ik in 2020 achter. Ook de minder leuke mensen, ervaringen en virusziektes mogen daar blijven. We beginnen gewoon weer met een schone lei.

Wees gerust, de Tip van de week doorstaat de test met vlag en wimpel. Ik heb deze tijdrovende vaste-maandag-exercitie al aan een grondig onderzoek onderworpen met mijn intervisiegroep, en geconcludeerd dat hij me lol, voldoening, kennis, trots, structuur en (niet onbelangrijk) complimentjes oplevert. Je blijft van me horen dus, in mijn ‘plateaujaar’.

Mijn tip voor jou?

Bezin eer je aan een nieuw jaar begint

Misschien wil jij ook een paar zaken in 2020 achterlaten. Slechte gewoontes, vervelende taken of negatieve energie. Je wilt het en je kunt het! En anders help ik je daar ook in het volgende jaar graag mee op dreef.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.