Stiekem verlangde ik terug naar de avondklok. Destijds had het verbod op buiten zijn mijn verlangen ernaar wakker gemaakt, zodat ik bijna dagelijks kort voor het Uur U nog even een frisse neus was wezen halen. De korte pittige wandelingetjes hadden me goed gedaan.

Nu mocht alles weer, de wegen waren vol geslibd, in de winkelstraten kon je over de hoofden lopen en de enigen die zich nog druk maakten over corona waren de mensen die zich niet hadden laten vaccineren. Ik dacht terug aan de tijd dat alles eng maar ook simpel was, en kon me nu al voorstellen dat we elkaar daar ooit weemoedig verhalen over zouden vertellen.

Z(appen)Ondertussen moest ik erkennen dat met het verdwijnen van de avondklok en het openen van de samenleving ook de minder goede gewoontes waren teruggekeerd. ’s Avonds ‘nog wat afmaken’ en dan pas z(append) tot rust komen. Niet zelden knipte ik pas na 00:00 uur mijn lampje uit.

In de wetenschap dat de uurtjes voor middernacht dubbel tellen, had ik een aanlokkelijk zitje in de slaapkamer ingericht compleet met plantje, kaarsje, boekje. Maar hoewel het geheel me vriendelijk stond aan te kijken, was het onvoldoende om het gewenste gedrag te ontlokken: namelijk opslomen zonder scherm en liefst een beetje vroeger.

Ook om me heen zag ik mensen terugglijden in oude en sons slechte gewoontes. We namen weer volop aan het leven deel, en dat was heerlijk. Maar ook de ratrace was weer begonnen: het gejacht, het consumeren en het gevoel van ‘ik moet alles doen en alles meemaken’.

……..

Als ik de allereerst ‘Coronatip‘  teruglees moet ik lachen om de verschillen tussen toen en nu. Het is een duidelijke afkicktip waarin ik laveer tussen hoop en afgrijzen. Geruststellend lijk ik te willen schrijven: ‘Maak je geen zorgen! De ratrace komt terug!’

Met de kennis van nu geef ik een andere tip, namelijk:

Blijf elke dag een adempauze nemen  

Ik besef dat ik nog niet helemaal terug bij af ben. Nog steeds doe ik bewust wandelend mijn boodschappen. Ik ben het contact met mensen veel meer gaan waarderen, maar… wat online kan blijft online, en dat scheelt massa’s reistijd. En het mooiste wat ik aan de pandemie heb overgehouden? Coronakittens 😉.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week. Of lees Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.