‘Zeven dagen die je leven veranderen’. Dat was de belofte waarmee Helweek (Boom Nelissen, 2014) op de markt werd gebracht. In Noorwegen was het boek van mental coach Erik Bertrand Larssen toen al een flinke hype.

Omslag HelweekIn Helweek nodigt Larssen de lezer uit om uit zijn comfortzone te komen en een betere versie van zichzelf te worden. Hij ontleende zijn idee aan de zware training waaraan hij in het Noorse leger als parachutist werd onderworpen (Nederland kende tot 1995 iets vergelijkbaars, de pantserstorm).

Hoe zwaar en afschrikwekkend ook, Larssen vond deze ervaring louterend. Toen hij ontdekte hoezeer de managers en leidinggevenden die hij coachte vastzaten, ontwikkelde hij een niet-militaire variant op de helweek, als shocktherapie om hun doelen weer helder te helpen krijgen.

Mentaal huiswerk

Een Helweek houdt in: zeven dagen afzien, zeven dagen jezelf uitdagen en bovenal: zeven dagen stilstaan bij je gewoontes, je gedachten, je doelen en je verbeterpotentieel. Want daar draait het uiteindelijk om in Helweek: een ander licht werpen op het leven dat je leidt, je grenzen verleggen. Je krijgt mentaal huiswerk dus.

Larssen geeft je daarbij de spreekwoordelijke schop onder de kont. En dan niet op een militaire, maar op een inspirerende manier. Dat is best plezierig als je al langer denkt ‘Is dit het nou?’ Bovendien kies je één specifiek doel om aan te werken, en bereid je je terdege voor op je Helweek. Want het moet wel ergens over gáán. Zoals Larssen zegt: ‘Het zal niet makkelijk zijn, maar ik beloof je: het is de moeite.’

Richtlijnen voor een Helweek

Larssen formuleerde zeventien regels waaraan je je tijdens je Helweek moet houden. De meest opvallende:

  • Sta elke ochtend om 5.00 uur op.
  • Ga elke avond om 22.00 uur naar bed.
  • Sport ten minste één keer per dag, minimaal een uur.
  • Gebruik geen sociale media onder werktijd.
  • Eet de hele week gezond – en laat de tv uit.

Ook op het mentale vlak krijg je opdrachten. Zoals de opdracht om je bewust te zijn van je modus (gemoedstoestand) en focus. Het is tot slot de bedoeling dat je de hele week werk extreem hard werkt. Vandaar dat vroege opstaan. Eén nacht mag je zelfs helemaal niet naar bed.

Helvak – een ervaringsverhaal

zware lastMartine: ‘Ik studeer psychologie aan de Open Universiteit. Heel interessant, maar op het vak statistiek liep ik helemaal vast. Ik heb geen bètabrein. Na een halfjaar nietsdoen heb ik in een Helweek korte metten gemaakt met mijn uitstelgedrag.

Ik had de regels van Larssen uitgeprint en achter elke regel zeven vakjes getekend: voor elke dag één. Zo vinkte ik mezelf de week door, want zwaar was het wel.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik met sommige regels niets had. “Wees de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht,” stond er. Nou, het huilen stond me soms nader dan het lachen, zo moeilijk vond ik dat vak. Ook een nacht doorhalen is niet echt een goed idee als je moet studeren. Maar dat ik elke dag om 05:15 al buiten liep, was kicken. Ook een week zonder mail was heerlijk. En ja, het tentamen heb ik gehaald. Een zeven!’

Kanttekeningen bij de Helweek

Een Helweek is niet voor iedereen geschikt. Je wordt behoorlijk op jezelf teruggeworpen, dus het is belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. En slaapdeprivatie kan riskant zijn, bijvoorbeeld als je de dag erna de weg op moet of als je niet helemaal gezond bent. Niet zomaar aan beginnen dus.

Omdat je tijdens een helweek behoorlijk vrij bent in je keuzes, is de kans reëel dat je het jezelf onwillekeurig niet al te moeilijk maakt. Op helweek.nl kun je ervaringen delen met lotgenoten. Er zijn zelfs Helweek-trainingscentra. Want het beste uit jezelf halen, dat lukt toch vooral onder luide aanmoedigingen!

Meer van mij lezen? Bestel Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren.