Mensen die goed voor zichzelf zorgen… diep van binnen vind ik het een beetje soft. Ik prijs het wel natuurlijk, vind het verstandig ook, maar in mijn hart sla ik het verduren, niet piepen, doorbijten en de schouders eronder zetten veel hoger aan. Bij anderen, maar ook bij mezelf. Ik heb een stoere arbeidsethos, zeg maar.

zelfzorgZo kwam het dat ik maandenlang genoegen nam met suboptimale werkomstandigheden. Dat zat zo: ongeveer een halfjaar geleden kreeg ik pijn in mijn linkerschouder. Ik vermoedde een verband met mijn thuiswerkplek, die ik op goed geluk en met slechts een schuin oog op de Arbo-wet had ingericht. Ik had geïnvesteerd in een goede bureaustoel en aangezien ik verder zelf weinig eisen had, liet ik het daarbij.

Tot dus die schouderklachten. Ik morrelde aan de hoogte van mijn elleboogsteunen en zette een verhoging onder mijn voeten. Het hielp een heel klein beetje en vervolgens duwde ik de klachten weg. Het zou wel weer overgaan, dacht ik, het was allemaal tamelijk onbelangrijk.

Tot afgelopen week. Aangezien negeren niet hielp (duh), maakte ik eindelijk de gang naar de fysiotherapeut en ging mijn werkplek op de schop. Naast de hoognodige investeringen in ergonomisch meubilair heb ik in één moeite door WhatsApp voor Web geïnstalleerd, een slechte headset weggedaan, in ongebruik geraakte apparaten opgeborgen, een draadloze muis genomen en kabels vastgezet. Mijn kantoor is daardoor een veel prettiger plek geworden.

Dat was best een eyeopener: dat ik zo lang met onnodige pijntjes, kleine ergernissen en onhandigheden genoegen had genomen. Maar ja: van jongs af aan heb ik geleerd ongemak te verdragen en niet te lullen maar te poetsen. Een prima copingstijl in veel gevallen, maar voor suboptimale werkprocessen een rare en onnodige benadering.

Herken je dit? Mijn tip:

Constateer welke omstandigheden suboptimaal zijn, en doe er wat aan.

Vind je het lastig om objectief naar je omgeving te kijken? Let dan op wanneer je ergernis, stress, tijdverlies en gevoelens van demotivatie ervaart. Dit zijn aanwijzingen dat het proces, de organisatie of je eigen werkaanpak beter kan.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.

Beter grenzen stellen? Abonneer je op deze e-cursus.