Gehaast was ik net voor sluitingstijd het sieradenwinkeltje ingelopen om een setje oorbellen op te halen dat al twee weken op me lag te wachten. De eigenaresse kent me en informeert na het aanhoren van mijn excuses plagerig of meer tijd misschien een oplossing zou zijn voor mijn ogenschijnlijke tijdnood. Na even nadenken zeg ik hartgrondig nee.

daar-gaat-mijn-aandachtIets meer tijd zou op de korte termijn best handig kunnen zijn. Maar waar ik – en ik vermoed velen met mij – meer mee gediend ben, is grip op mijn aandachtsfilter. Te vaak gaat mijn aandacht alle kanten op.

Je moet weten: wij zijn gehackt. Forget privacy: het gaat erom hoe je aandacht steeds getrokken wordt naar zaken die eigenlijk helemaal niet zo relevant zijn. Je weet dát het gebeurt, hoe het gebeurt… en toch word je ongemerkt telkens het gat van het internet ingezogen.

Ik wel, ten minste.

In principe is het aandachtsfilter functioneel: lang niet alles komt erdoorheen en dat is maar goed ook. Het zou knap lastig zijn als je alles in je omgeving voortdurend hoorde, zag, rook en voelde. Maar aandachtsarchitecten hebben slimme manieren bedacht om door dat filter heen te breken. Ze weten uit ervaring waar we door getriggerd raken: geld, veiligheid, bezit, gezondheid, status, sex, verbinding. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid en voilá: zolang je je ogen maar op dat scherm gefixeerd hebt, weten ze keer op keer je aandacht te vangen.

Ik voel me daardoor vaak overprikkeld als ik enige tijd online ben, en dat maakt het nog lastiger om mijn aandacht te managen. De oproep van Arjen Lubach om Facebook te verlaten kan dus op mijn begrip en instemming rekenen. Het is eigenlijk zo simpel: maak je gewoon los van al die ‘aandachtstrekkers’.

Kortom: ik heb besloten meer regie te nemen over wat ik door mijn aandachtsfilter heen laat komen. Doe je mee, op jouw manier? Want de tip van de week is:

Overprikkeld? Reset je aandachtsfilter 

Voor mij betekent dit dat ik na Twitter nu ook Facebook verlaat. Ik was er toch al niet zo verrukt van en Arjen Lubach gaf me het laatste zetje om het ook echt te doen. Ik ben benieuwd wat het me op gaat leveren.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.

Net verschenen: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.