Het is een slechte gewoonte, maar we maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Je verstuurt een bericht en eigenlijk wil je meteen reactie. Die blijft uit, dus wat doe je: er achteraan bellen. Een appje sturen. Nogmaals mailen. Als dat kan: bij die persoon langslopen. Grote kans dat je irritatie voelt opborrelen wanneer het antwoord lang op zich laat wachten.
Hetzelfde herken je vast ook van WhatsApp. Je ziet aan de blauwe vinkjes dat je bericht is gelezen en toch hoor je niets terug. En in plaats van te denken: ‘Het komt zeker niet uit,’ voel je je genegeerd.

mannenHet is eigen aan mensen dat we graag controle houden over de situatie en zelf aan zet willen blijven. Wanneer we het idee hebben dat we in onze vrijheid worden beknot, treedt er een weerstandsreactie op, reactantie genaamd. De discussie die uitbrak na de oproep van Arjen Lubach om Facebook te verlaten, is daar een goed voorbeeld van. De populaire televisiepresentator kreeg veel beledigingen en spot over zich heen. Wie lol had op Facebook, reageerde als een kind wiens speeltje dreigde te worden afgepakt. Want stel dat Lubachs oproep veel effect zou hebben…

Terug naar het veel eenvoudiger voorbeeld van de onbeantwoorde berichtjes. Het is – als je erover nadenkt – natuurlijk irrationeel om te veronderstellen dat iemand continu zijn communicatiekanalen in de gaten houdt om jou à la minute ter wille te kunnen zijn. Daar zou een mens een concentratiestoornis aan over houden. Maar hoe bereik je je doelen (een reactie van de ander in plaats van reactantie bij jezelf) wél? Mijn tips:

  • Een inkopper: door zelf niet tot op het laatste moment te wachten met vragen en geregel: je bent dan ook minder afhankelijk;
  • Door vooraf te bespreken wat het beste kanaal is voor urgente vragen. Of te informeren naar e-mailgewoontes, zodat je kunt anticiperen. Ook dat geeft je meer controle;
  • Door niet je vraag te stellen, maar je besluit mee te delen. Zeg erbij dat je het zonder tegenbericht (geef wel een paar dagen reactietijd) zó aan gaat pakken.

Je beperkt je afhankelijkheid ook door minder mensen te betrekken bij de uitvoering van je werk. Alleen of in kleine groepen schakel en beslis je sneller. De tip van de week is dus:

Wees minder afhankelijk van elkaar

Door je afhankelijkheid te beperken, heb je minder last van weerstandsgevoelens. Je kunt autonomer te werk gaan en voelt je daar waarschijnlijk stukken beter bij.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.

Net verschenen: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.