Slik die kikker! Verlos uzelf van getreuzel en doe meer met uw kostbare tijd’. Dat is de strenge ondertitel van het boek ‘Eat that frog’ van Brian Tracy.
Het idee is goed: we hebben allemaal taken die we voor ons uitschuiven. Door met de ergste te beginnen, kan het daarna alleen maar beter worden.

kikker-prinsToch raak ik zelf totaal niet gemotiveerd van deze tip. Een kikker kussen is tot daaraantoe, maar er eentje opeten? Brrr. En dat ik kostbare tijd verspil wanneer ik andere dingen doe, is al helemaal niet het geval.

Grafisch kunstenaar Serge Baeken zei ooit in de VPRO-gids: ‘Ik hanteer in mijn werk de “Bruce Lee move”: de vijand die het dichtst bij is, moet je raken.’ Een toffe manier om je werkwijze positief te waarderen, ook al laat je je leiden door urgentie, crisis of deadline. Ik zie het meteen helemaal voor me.

Dit spreekt me veel meer aan dan die strenge toon van Tracy. We zijn al genoeg gefocust op productiviteit, en ook al stellen we uit, jij en ik: we werken superhard!

De Tip van de Week is daarom:

Put uit positieve emoties om aan de slag te gaan

Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld op deze manier:

  • Verzin net als Serge een slogan of affirmatie die je positief bekrachtigt. Ik schreef hier al eens hoe je dat doet.
  • Complimenteer jezelf wat vaker met wat je bereikt. Haal de negatieve lading af van de vraag ‘Wat heb ik vandaag nu eigenlijk gedaan? Lees hier meer over Het Complimentje als beloningsinstrument.
  • Neem je werk wat minder zwaar op, word ietsje losser. Lees hier wat daar ontzettend goed bij helpt.

Tot slot. Wil je weten waarom je nou toch een  kikker moet slikken? Bekijk dan dit korte Youtubefilmpje (en daarna eindelijk aan de slag!)

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.