Het einde van het jaar stond bol van de goede berichten. Het consumentenvertrouwen is hoog, blijkt uit alles. Op 23 december pinden we met z’n allen 19,3 miljoen keer. Er ging voor circa 68 miljoen aan siervuurwerk de lucht in. Vervuilend, maar wel mooi.
Het gaat dus steeds beter met de economie, en ook 2018 ziet er rooskleurig uit. Maar hoe zit het met onze idealen?

De crisis had namelijk ook goede kanten. Consuminderen? Slim idee want: goed voor de portemonnee. Meedoen met ‘Afval scheiden loont’? Leuk als dat een paar tientjes scheelt. Spullen delen? Top. In tijden van crisis wordt er bovendien veel efficiënter en prettiger samengewerkt. Handen uit de mouwen. Verbroedering.

Het mooiste werd het effect van een crisis verbeeld in deze aflevering van Floortje naar het einde van de wereld. Op een marktje in het door oorlog verwoeste Sana’a (Jemen) verkoopt een jonge vrouw prachtig geglazuurde taarten. Hoe kan dat? ‘We zijn overlevers,’ zegt ze. ‘We doen nu zelfs veel meer dan vroeger, omdat we beseffen hoe belangrijk het is de tijd goed te gebruiken.’

Het optimisme van de vrouw is indrukwekkend. Even later beginnen de beschietingen weer en zit Floortje 72 uur vast in een schuilkelder van het Rode Kruis. Eenmaal thuis twittert ze: ‘Elke morgen word ik intens gelukkig wakker, omdat ik het geluk gehad heb in Nederland geboren te worden waar ik veilig over straat kan.’

Soms helpt een minikijkje in een ander leven om te beseffen wat jijzelf allemaal voor lief neemt. Het leert je relativeren. Het maakt je dankbaar. En het helpt om hier in ons veilige, rijke landje betrokken te zijn bij wat er elders in de wereld gebeurt, hoe ver van ons bed ook.

De tip van de week is dan ook:

Vergeet je idealen niet als het je goed gaat

Een crisis haalt het beste in mensen naar boven. Dat leert de taartenbakster uit Jemen mij. Mijn uitdaging is om ook goede en verstandige keuzes te blijven maken nu het economisch allemaal mee zit. Tijd te blijven investeren in mijn idealen, bijvoorbeeld voor een schone, veilige en betere wereld. Dat is in elk geval een mooi voornemen voor 2018!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.