Ik moest mijn tante bellen. Dat nam ik me al dagen voor, maar ik kwam er niet toe, ik vergat het of de timing was net verkeerd. Ondertussen dacht ik wel aldoor aan haar! Mijn brein kon het minuscule taakje niet loslaten tot ik haar gebeld had.

post-itHet Zeigarnik effect noemen wetenschappers het fenomeen dat je informatie in je geheugen bewaart tot de taak voltooid is. Denk maar aan de ober op het terras die precies weet wat er aan jouw tafeltje gedronken is totdat je hebt afgerekend.

Het Zeigarnik effect kan goed van pas komen, maar het kan ook als stoorzender fungeren. Dat zit zo. Als je eenmaal gestart bent met een taak, helpt het Zeigarnik effect je om de taak te voltooien, omdat je brein niet ‘houdt’ van unfinshed business. Het geeft je dus focus. Heb je daarentegen een lange to-dolijst gecombineerd met tijdgebrek, dan leidt het effect juist tot onrust en frustratie. Er zijn simpelweg te veel losse eindjes die niet afgehecht kunnen worden.

Hoe elimineer je nu die storende gedachten aan alles wat er nog moet gebeuren? Baumeister en Masicampo (2011) schrijven in dit onderzoek dat dat beter lukte wanneer respondenten niet alleen hun taken mochten noteren, maar ook mochten bedenken wanneer en hoe ze die wilden uitvoeren. Hoe realistischer de planning, hoe beter ze daarna presteerden op een niet-gerelateerde taak. Ze werden simpelweg minder afgeleid.

De Tip van de Week is dus:

Maak een planning (en elimineer zo stoorzenders)

De meeste mensen maken wel takenlijstjes, maar plannen niet precies wat ze wanneer gaan doen. Je raakt dan snel afgeleid (heel erg zelfs, lees je hier). Plannen helpt daartegen. Een paar tips:

  • Bekijk je takenlijst en identificeer eerst je prioriteiten: de klussen waar echt veel van afhangt.
  • Kijk vervolgens in je agenda en bepaal wanneer je wat gaat doen. Blokkeer een paar uur zodat je echt niet beschikbaar bent. Wel de tijd goed doorrekenen.
  • Of neem je drie dingen voor die je vandaag zeker gedaan wilt hebben. Dan kun je het van je energie laten afhangen welke volgorde je kiest – en voorkom je bovendien dat je te optimistisch plant.
  • Vergelijkbare taakjes kun je het beste clusteren. Een reeks telefoontjes of mailtjes bijvoorbeeld. Versnelling erop en gáán!!

Vertrouw je toch niet op je brein, programmeer dan een reminder in je telefoon. Die kun je dan timen op een gunstig moment: herinner jezelf aan een boodschap als je bijna thuis bent uit je werk bijvoorbeeld.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.