Een paar minuutjes te laat. Dat is mijn ideale aankomsttijd voor afspraken. Ik redeneer vanuit mezelf: die paar minuutjes speling zouden mij namelijk uitstekend van pas komen. Ik weet mijn tijd tot op de minuut vol te proppen. Kom je te vroeg, dan doe je me daar dus echt geen plezier mee!
Te laat komen vind ik niet zo erg, al hanteer ik voor mezelf veel strengere normen. ‘Je imago staat op het spel,’ houd ik me voor, en zo bezorg ik mezelf de adrenalinekick om min of meer op tijd te komen.

haas-je-repjeHet bovenstaande moet natuurlijk met een knipoog gelezen worden. De tijd tot op de minuut naar je hand trachten te zetten, zorgt voor veel stress. Toch is dat wat veel mensen doen, of het nou lukt of niet.

Ik schreef al eens eerder: de tijd inplannen gaat ons niet goed af; we zijn te optimistisch. Ergens op tijd komen is dus dikwijls een enerverende bedoening. Neem alleen al het moment van vertrek: heb je wel alles bij je? Je loopt heen en weer en ineens schiet je van alles te binnen (heeft de kat wel eten, staat de container buiten, is het bovenraam dicht?).

Vlug werk je al die taakjes af, maar nu ben je je marge kwijt: je moet racen naar je afspraak. Door de haast begin je fouten te maken en onderweg loopt je frustratieniveau nog verder op. Snel, schiet op jij, uit de weg!

De Tip van de Week is daarom:

Voorkom dat je moet haasten

Het is echt mogelijk om relaxt te vertrekken en ook nog op tijd te komen. Dat begint allemaal met een goede voorbereiding. Probeer dit maar eens:

  • Reken eens uit hoe lang alle afzonderlijke handelingen kosten. Misschien maak je een inschattingsfout. Hier lees je hoe je dat doet. Neem vervolgens een ruimere marge.
  • Bereid je op een rustig moment voor op je vertrek. Een goede voorbereiding is een kernstrategie voor telaatkomers. Waar je dan zoal aan kunt denken? Bekijk deze tip.
  • Organiseer meer tussentijd. Dat is de tijd die je hebt tussen afspraken in. Als je alles strak op elkaar plant, weet je zeker dat je uitloop nooit meer in kunt halen.

Het is niet erg om af en toe te laat te komen, zeker wanneer je de ontvangende partij tijdig informeert. Maar heb jij een chronisch probleem met plannen, dan leidt dat wel tot irritatie. Misschien vind je hier de motivatie om daar toch wat aan te doen. Of stuur me een berichtje, dan denk ik met je mee!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.