Het was heerlijk toerweer. Op de terugweg van een kampeerweekend werden we gepasseerd door een fraaie oldtimer  van het merk Porsche. Mijn vriend, zijn handen aan het stuur, begon zich hardop het kenteken in te prenten om thuis op de site van het RDW het bouwjaar van het cabriootje op te kunnen zoeken. Spontaan deed het gezin mee, ieder met zijn eigen geheugenmethode, en we spraken af thuis te controleren wie het kenteken correct kon reproduceren.

in-de-pocketZelf maak ik vaak een verhaaltje bij een reeks betekenisloze eenheden: associatief onthouden heet dat. Maar dat lukt alleen als ik er met mijn volle aandacht bij ben of als de motivatie heel hoog is. Door het competitie-element was dat dit keer geen probleem! En ja hoor, toen we die avond op de bank ineens weer dachten aan de weddenschap, slaagden we stuk voor stuk voor de geheugentest.

Grappig genoeg had niemand bedacht hoe we het voornemen zelf, namelijk het opzoeken van het kenteken, zouden gaan onthouden. Gelukkig schoot het ons – uren later weliswaar – weer te binnen.

Hoe hadden we dat anders aan kunnen pakken? Volgens Paul Loomans, de auteur van Ik heb de tijd. Een handleiding in Tijdsurfen, volstaat het om je op het moment van bedenken tot in detail voor te stellen dat je de handeling uitvoert. Zoiets als: ‘Ik pak mijn telefoon, ik google de site van de RDW, klik op de link en type op de site het kenteken in.’

Door tussen-taken-in telkens even niets te doen (een witje nemen) is de kans veel groter dat je brein je aan de desbetreffende taak herinnert. Wanneer je meer taken hebt gevisualiseerd, kies je gewoon spontaan wat je gaat doen, vertrouwend op je intuïtie om je te vertellen wat de juiste keuze is.

Loomans, een zenmonnik wars van lijstjes, roemt de innerlijke rust die dit je geeft. Zelf heb ik zijn methode nog niet volledig durven implementeren, maar sinds ik witjes neem tussen activiteiten, ben ik wel beter naar de adviezen gaan luisteren die mijn brein me influistert. Het verbaast me hoe goed het werkt! Probeer het ook eens:

Neem witjes en laat je brein je aan taken herinneren

Tijdsurfen heet de methode van Paul Loomans. Gaat lijstjes loslaten je te ver, doe het dan deels zoals ik of kies voor de traditionelere methodes die ook prima werken. Lees bijvoorbeeld deze tip over het externe brein of probeer de lopendebandmethode. De methode om associatief te onthouden vind je in mijn boek Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren, in het hoofdstuk over geheugensteuntjes (samen met nog veel meer tips!).

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.