Horas non numero nisi serenas. ‘Ik tel slechts de zonnige uren,’ betekent deze Latijnse spreuk die je vaak aantreft op zonnewijzers. Voor een zonnige humeur ’telt’ wat mij betreft ook de temperatuur mee. Die maakt dat je meer buiten komt, en dat is in combinatie met zonneschijn een gouden combinatie om te ontstressen. Mijn energie stroomt er in elk geval stukken beter van.

zonMaar waarom klaart je humeur zo op van een zonnige zomerdag? Eén verklaring is dat er onder invloed van zonlicht meer triptofaan in je bloedbaan komt. Dit aminozuur is de bouwsteen van serotonine, een hormoon dat veel invloed heeft op je stemming. Ook vitamine D ondersteunt de aanmaak van serotonine. Deze vitamine wordt eveneens aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Daarnaast ontdekten wetenschappers dat je humeur reageert op de golflengte van het licht, en dan in het bijzonder het actiespectrum. Licht is samengesteld uit meerdere golflengtes: dit spectrum is een lichtblauwe zone die lijkt op het blauw van de ochtendhemel. Daar reageer je qua alertheid, reactietijd en leerprestaties het best op.

Zonlicht is dus niet alleen prettig, het heeft een aantoonbaar positief effect op je welbevinden. En aangezien de meeste lezers achter hun bureau hun boterham verdienen, is de Tip van de Week:

Zoek de zon op om te ontstressen

Maak je lange kantoordagen? Ook dan kun je aan voldoende lux (de eenheid van verlichtingssterkte) komen. Mijn tips:

  • Een no-brainer: ga naar buiten in je pauzes. Hier lees je waarom pauzeren sowieso erg nuttig is.
  • Probeer eens een verwandeling, dat is een overleg waarbij je wandelt. Zeer geschikt om te brainstormen of om gevoelige onderwerpen te bespreken (mooi meegenomen: je hoeft elkaar niet aan te kijken).
  • Sta wat eerder op en pak een meditatiemoment op je balkon of in de tuin. Je profiteert dan van het ochtendlicht: je zult zien dat je met veel meer energie aan de dag begint!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.