‘Hoe pak ik dit nou aan?’ De mevrouw die me haar dilemma voorlegt, heeft me net op Gouwestad radio gehoord waar ik was uitgenodigd voor een interview over mijn nieuwste boek (zie ook dit). Van het beroep van professional organizer heeft ze nog nooit gehoord, maar het roept zoals zo vaak direct een verhaal op. Klassiek: de zolder vol oude spullen en de man die daar geen afstand van kan doen.
Ik ken ze, de echtelieden met verschillende rommeltolerantie. Zij vertelt over voorwerpen met mankementen, afgekeurd maar nog niet afgedankt meubilair, gedateerde apparaten en natuurlijk stapels en stapels kranten of tijdschriften.
Hij ziet onvoorziene omstandigheden, handige reserve-onderdelen, een vergeten maar toch leuke hobby.
Onschuldig wellicht, maar de aanleiding voor de opruimstress is dat niet. In hun omgeving is onlangs kort na elkaar een echtpaar overleden zonder schoon schip te hebben kunnen maken. Een huis met decennia memorabilia en halve projecten nalaten: dat willen deze gepensioneerden hun kinderen niet aandoen.
Vooral hij valt ten prooi aan het verraderlijke als-dit-dan-dat-denken. Daarin ziet hij zichzelf niet als de man die in een vrij uurtje het liefste een pijpje rookt in de achtertuin / sportwedstrijden volgt / met zijn maten gaat vissen, maar als een heroïsch figuur die nu ineens wél alles repareert wat al zolang kapot is / dat kookboek samenstelt / zijn treinbaan nog eens opstelt. Hij wacht alleen nog op het goede moment.
Door zo te denken lukt het hem niet die knopen door te hakken. Hoe ze hem zou kunnen motiveren? Tja. Mijn tip zou zijn:
Kijk hoe je doet, dan weet je wie je bent.
De spullen op zolder stonden dan wel voor oude dromen en mooie plannen, maar het pijpje, de TV en de maten lonkten overduidelijk harder. Waarom zou hij dat niet gewoon erkennen? Het komt er steeds niet van, en al is dat geen bewust besluit, een blijk van kiezen is het wel.
We maken elke dag tientallen voorwaardelijke plannen. Er is een reden waarom je ze niet uitvoert: zo ben je gewoon niet. Met die gedachte kan mijnheer wellicht iets gemakkelijker afstand doen van zijn spullen.
Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.
PS: Dik een half jaar geleden schreef ik al eens een #tipvandeweek over döstädning: opruimen voor je doodgaat. Het bijbehorende boekje heeft mijnheer inmiddels op Vaderdag gekregen, schat ik zo in ;-).