Onlangs volgde ik een workshop positieve psychologie. Dat is een verzameling methodieken die gebruik maakt van de sterke punten van mensen en van positieve energie. Een fijn uitgangspunt! We gingen één methode oefenen met een ‘bescheiden probleem’ uit onze praktijk. Stom toevallig koos mijn gesprekspartner de puinhoop in haar werkkamer die haar ontzettend stoorde, en waar ze maar niet doorheen kwam. Een pittige uitdaging voor mij om niet meteen met tips te komen.

De kern van positieve psychologie is namelijk dat je iemands eigen krachten aanboort om een probleem te tackelen. Je vraagt dus naar wat wél lukt, met welke kwaliteiten iemand dat voor elkaar krijgt en wat iemand zichzelf het meeste toewenst.

‘Tijd!’ riep mijn gesprekspartner hartstochtelijk uit toen we op dit punt in het gesprek waren beland. Toen klonk het teken dat de oefening voorbij was; het gesprek bleef onvoltooid. Gelukkig maar, want ik stond met mijn mond vol tanden.

Ik wilde natuurlijk dolgraag een kwaliteit in haar aanboren, zo in die paar minuten. Haar helpen korte metten te maken met de chaos. Maar haar gepassioneerde uitroep verried dat dat niet zo gemakkelijk zou gaan.

Er is namelijk maar één manier om aan tijd te komen, en dat is door tijd te maken. Dat vergt offers, zoals iets anders minder doen, later doen, delegeren of loslaten. Voor mijn gesprekspartner was dat offer misschien nog te groot, nu ze het probleem zo buiten zichzelf legde.

Maar het kan ook zijn dat ze gewoon te veel verlangde. Wanneer ik hoor wat mensen allemaal moeten van zichzelf, denk ik soms dat het gemakkelijker zou zijn om eerst maar eens iets minder te willen. Dat scheelt een hoop frustratie, schaamte en schuldgevoel, en het is een heel stuk positiever!

De tip van de week is daarom: Laat los wat je niet belangrijk genoeg vindt

Ook jij hebt misschien wel een lijst met to-do’s waar je maar niet aan toe komt. Dit raad ik je aan:

  • Maak een onderscheid tussen zelf opgelegde en echte verplichtingen. Je hebt misschien veel ambitie, maar leer toch een beetje ‘ont’moeten, omwille van zelfbehoud.
  • Vraag je af hoe belangrijk je dit vindt. Als je iets almaar niet doet, moet je misschien onder ogen zien dat je hart er niet in zit. Kies activiteiten waar je blij van wordt, dat straal je dan ook uit.
  • Zit je hart er wel in, maar kom je er niet aan toe? Ga dan een laagje dieper en sta stil hoeveel plek écht belangrijke zaken in je leven mogen innemen. Ik schreef er eerder dit blog over, met verhelderend filmpje.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.