In het najaar van 2014 was het een sensatie. De zomer ervoor had ik een boek thuis gestuurd gekregen, genaamd Helweek. De auteur had zijn ervaringen met een loodzware training voor militairen vertaald naar een soort pantserstorm voor burgers met als doel: stuk gaan en daar de louterende effecten van ervaren. Samen met een aantal andere ‘influencers‘ werd ik uitgenodigd om de tips in de praktijk te brengen en erover te schrijven. In Noorwegen was het boek van mental coach en oud-officie Erik Bertrand Larssen toen al een flinke hype.

Omslag HelweekOp dat moment was ik behoorlijk vastgelopen in een razend lastig vak van mijn studie Psychologie. Steeds gaf ik aan andere dingen voorrang. Een ‘helweek’ leek me een uitgelezen kans om die rottige statistiekmodule vlot te trekken. Immers: je werkt zeven dagen extreem hard aan een zelfgekozen doel. Ik blokte een week in oktober en maakte me op voor een paar dagen stevig afzien. Met resultaat: ik haalde het vak met een dikke voldoende.

Komende week heb ik mijn aller- allerlaatste statistiektentamen en word ik even teruggeworpen in de tijd. Was die Helweek nu echt louterend? Nee. Is mijn leven veranderd? Nope. Heb ik er iets van opgestoken? Ja:

  • Het inzicht dat een goede voorbereiding echt het verschil maakt;
  • De bevestiging dat tijdsdruk helpt om werkelijk meters te maken;
  • De ervaring dat met goede zelfzorg afzien best te doen is;
  • Het besef dat focussen beter gaat wanneer je maar één ding om handen hebt.

Toch spannend: dat laatste statistiektentamen. Maar het gaat me lukken! De tip van deze week is:

Plan een Helweek of een Heldag voor die lastige klus

Heb je een lastige klus te doen waar je maar niet aan toe komt? Plan een ‘Helweek light’ of een ‘Heldag’ voor mijn part. Bereid je werk goed voor, zorg voor de nodige verwennerijtjes en zonder je volledig af. Ik wens je veel productieve uurtjes toe!

PS: Over de Helweek schreef ik een serie tekstjes in de Timemanagementkalender 2015. Lees de samenvatting van mijn ervaring in dit blogje op de site.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.