Als er iets is waar ik niet achter sta, is het wel het idee dat timemanagement een manier is om meer te doen in minder tijd. Dat leidt maar tot het drukdrukdruksyndroom: druk zijn is een gewoonte geworden. Dat merk je pas als je even niet druk bent. ‘Moet ik eigenlijk niet bezig zijn?’ denk je zodra je niets om handen hebt.

zandloperDaarom deel ik deze Timemanagementtip van de week met enige aarzeling. Je kunt je tijd namelijk wel degelijk beter gebruiken, door allerlei processen te automatiseren. De technologie bezit je al, je hoeft alleen de commando’s te leren kennen. Vervolgens kun jij wat anders gaan doen.

En daar zit precies mijn zorg. Je kunt inderdaad tijd winnen door meer aan je computer over te laten. Dat scheelt je seconden in het moment, op een dag minimaal 10-12 minuten, op een week een uur, op jaarbasis 45 uur.
Maar ja, wat doe je met die versnipperde tijdwinst? Volproppen met nog meer things-to-do, vrees ik. En dat is niet mijn bedoeling! Kijk nog maar eens goed naar het plaatje dat ik bij deze tip heb uitgekozen.

Hoe dan ook, de tip van de week is: Leer sneltoetsen te gebruiken

Vroeger deed ik werkelijk alles op mijn computer met mijn muis. Dat kostte niet alleen tijd, maar leverde me ook verkrampte polsen op. Daar heb ik nu helemaal geen last meer van. Ik word dus elke dag nog blij van de toetscombinaties die ik hieronder deel. Mijn favoriet is:

  • ALT + TAB. met deze superhandige toetscombinatie spring je tussen openstaande programma’s. Met CTRL + TAB kun je van webpagina naar webpagina gaan. Probeer maar!
  • Snel en permanent mails opruimen doe je met SHIFT + pijltjestoetsen. Klik vervolgens SHIFT + DELETE (op de MAC is het SHIFT + BACKSPACE). Alleen doen als je het héél, héél zeker weet!
  • Experimenteer eens met de toets CTRL (of als je een MAC hebt CMD) in combinatie met een letter. In elk programma levert dat weer andere verrassende effecten op. Hier zie je er een paar die werken in je browser. In de laatste alinea staat een enorm fijn scrollwielgeheimpje.

Er staan trouwens nog veel meer tips over sneltoetsen op deze site. Of google hoe je speciale leestekens maakt in combinatie met de ALT-toets. Handig! Tot slot kan ik je Fingertips aanbevelen. Het kost wel even tijd om het te leren gebruiken, maar dan heb je er ook enorm veel plezier van.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.