Al weken van tevoren had hij het erover. Op de camping zou geen wifi zijn, dacht hij. Mijn zoon ging op schoolkamp en brak zich er het hoofd over hoe hij online kon blijven zonder een duur data-abonnement te hoeven kopen.

Zelf kon ik het me nauwelijks voorstellen. Een camping in Rome en dan geen wifi? Nee toch!?

Ja dus, en dat levert naast foto’s van de Galleria Nazionale, het Forum en Pompeï ook updates op als ‘Ik leen nog steeds wifi van anderen, dus ik kan vrijwel niets zeggen,’ ‘Morgen krijg ik misschien echte wifi,’ en (uit de bus): ‘We gaan, later stuur ik nog een videoclip van gezang in tumulus door.’

Free-wi-fiWe genieten op afstand van zowel zijn mini tour door Italië (met meerstemmig Vader Jakob vanuit een tombe) als zijn zoektocht naar draadloos internet . Deze zomer zal de queeste zich op diverse campings herhalen en ik weet nu al dat ik er dan stukken minder gecharmeerd van zal zijn. Wanneer er wifi is zijn de jongens moeilijker te porren voor activiteiten, oppervlakkiger gesprekspartners en minder geïnteresseerde medereizigers.

Alhoewel ze dit luidkeels zullen ontkennen, zijn de meeste kinderen (en volwassenen soms ook) zich door hun focus op de telefoon minder bewust van hun omgeving. Het is om die reden dat wij hen geen databundel cadeau doen, telefoongebruik aan tafel verbieden en ’s nachts de wifi uitzetten. Overdreven? MRI-scans suggereren dat met name het gebied waar empathie en impulsbeheersing zetelen minder ontwikkeld is bij veelgebruikers van media. Redenen genoeg om invloed uit te oefenen zolang het nog kan.

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe mijn zoon terug komt uit Rome. Dat hij niet aldoor wifi had heeft zeker voor meer ervaringen gezorgd, maar heeft hij ook meer gezien van de omgeving door het gebrek aan data? Voerde hij betere gesprekken met zijn klasgenoten, is hij actiever geweest dan mét bundel en kreeg hij creatievere ideeën? Ik ga het hem zeker vragen, maar ik vrees dat het antwoord me zal teleurstellen. We zullen alleen openstaan voor informatie die ons oordeel bevestigt, hij en ik.

Binnenkort gaan we gezamenlijk op vakantie. Naast een paar goede boeken neem ik mijn mobiel en laptop mee. Helemaal offline gaan vind ik niet nodig, niet handig en bovendien moet ik bij tijd en wijle als hotspot fungeren, dat heb ik graag voor de goede sfeer over ;-). Maar ik ben zeker niet van plan ‘het internet leeg te trekken’. Op vakantie wil ik andere dingen doen. De tip van deze week is dan ook:

Staak op vakantie je gewone activiteiten

De definitie van vakantie is: ‘Een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewone dagelijkse activiteiten staakt.’ Heerlijk, dat ga ik ga doen: mijn werk loslaten, een andere omgeving ervaren, nieuwe dingen uitproberen, uitrusten, mijn gedachten de vrije loop laten, goede gesprekken voeren, met de ‘flow’ meegaan en vooral: niet te veel moeten.

Fijne vakantie!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.

Net verschenen: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.