Ben jij voor je werk afhankelijk van anderen en ga je binnenkort op vakantie? Wanneer je de data niet afstemt op jullie projecten kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Zelf ontdekte ik bijvoorbeeld ietsje te laat dat mijn vormgever op reis gaat kort voordat ik thuis kom. Zodoende moest ik volop aan de bak om voor mijn vakantie een nieuwe schoolgids samen te stellen. Een dikke maand te vroeg, maar ja.

Bezig-bijtjeHetzelfde deed zich voor bij een collega met wie ik een training verzorg. In oktober nota bene, maar op het moment dat ik aan de revisie van het materiaal zou willen beginnen, pakt zij juist haar koffers. Ook deze klus moest naar voren worden gehaald. En dan was er nog een artikel dat eerder af moest. Kortom, ik was een bezig bijtje.

Er zijn ook voordelen aan een volle takenlijst in zomerse dagen. De keiharde vertrekdatum betekende een enorme boost voor mijn productiviteit – dat stemt zeer tevreden. En door zo vooruit te werken weet ik nu al: bij terugkomst wacht mij een zeer relaxte nazomer.

Planningsproblemen voorkomen is echter slechts een van de vele redenen om tijdens rustige maanden niet te gaan lanterfanten. Juist nu kun je je tijd heel nuttig besteden. Een paar suggesties:

 • Praat op je gemak bij met die gewaardeerde relatie
 • Doe nú die interne audit
 • Pluis de vaktijdschriften na
 • Maak een draaiboek voor die belangrijke beurs in oktober
 • Volg een online cursus
 • Schoon je harde schijf op
 • Actualiseer het adressenbestand
 • Zet het laatste nieuws op de website
 • Verzamel content voor social media updates
 • Leer met dat lastige programma werken
 • Begin vast aan de Q2 rapportage
 • Zet de ontwerper aan de slag met de kerstkaart

Het kan jou ook overkomen: onhandig geplande vakanties waardoor afstemmen over projecten lastig wordt. In dat geval is er werk aan de winkel. Beleef je juist een kalme zomer, dan hoef je je zeker niet te vervelen. De tip van deze week is namelijk:

Doe nú werk waar je normaal gesproken niet aan toekomt

Inmiddels heb ik de meeste deadlines gehaald en ben ik heerlijk aan het vakantie vieren. Voor iedereen die nog een paar weekjes te gaan heeft: veel werkplezier – en af en toe naar het strand natuurlijk!

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.

Net verschenen: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.