De halve bevolking heeft het land verlaten. Zelf ben ik er ook een paar dagen op uit geweest, op de fiets. De reis voerde door Oost-Nederland, van trekkershut tot trekkershut. Het ideale van die kleine houten huisjes is dat je precies weet waar je aan toe bent. De inrichting en de inventaris zijn van Noord naar Zuid en van Oost tot West volkomen identiek. Nou ja, op de foto hieronder zie je een Plushut. Die zijn net wat ruimer opgezet en hebben ietsjes meer comfort.

Trekkershut plusVroeger ging ik vaker op de bonnefooi op vakantie, maar nu vind ik het fijn om ’s ochtends al te weten waar ik ’s avonds mijn hoofd neerleg. Hoe we daar komen maakt niet zo vreselijk veel uit. Aan de hand van knooppunten zoeken we ons een weg door het land. Waait het hard, dan snijden we af. Schijnt de zon, dan stoppen we voor een ijsje, om een kasteeltje te bezichtigen of voor een spontaan bezoek aan een theetuin op de route. Niets moet, alles mag.

Nederland is verrassend mooi, dat zie je pas goed als je op de fiets zit. Een heerlijke manier om je te verplaatsen. Confucius zei het al: ‘De reis is de bestemming.’ Meanderend door het land, met mijn gezicht in de zon heb ik dat weer een klein beetje mogen ervaren.

De dag na de fietsvakantie had ik een begrafenis. Mijn vrolijke, vergeetachtige tante was aan het einde van háár reis gekomen. Niet dat ze zich de laatste jaren nog aan tochtjes, laat staan fietstochtjes waagde. Ze was aan huis gekluisterd, en zat dag in dag uit voor het raam met uitzicht op een drukke verkeersweg.

Zelf zag ik een saaie weg met een bushokje en een drukke kruising. Maar mijn tante zag de fietsers tegen de wind op worstelen, de vogeltjes in de bomen, de bussen die af en aan reden, en ze genoot.

Dus of je nu naar het buitenland op vakantie gaat, door Nederland trekt of thuisblijft: er is niet veel nodig om te genieten, als je het maar wilt zien. Het leven wordt er een stuk aantrekkelijker van. Dat heb ik van mijn tante geleerd, een levensgenieter pur sang die (toeval of niet) stralend maar liefst 97 is geworden. De tip van de week is daarom:

Vergroot je vermogen om te genieten  

Ik ben ervan overtuigd dat het leven een stuk relaxter wordt wanneer je (meer) oog krijgt voor de mooie dingen om je heen. Gaat genieten je niet zo makkelijk af en kun je wel wat hulp gebruiken? Stippel dan ook eens zo’n zwerftocht langs trekkershutten uit. Met de knooppunten van de Fietsersbond kom je op de mooiste plekjes. Al fietsend gaat genieten dan bijna vanzelf.

PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.