Het is altijd een leuke wedstrijd. Al ruim voor onze aankomst op onze vakantiebestemming beginnen we de taken te verdelen. Wie helpt wie bij het opzetten van de tenten? Welke volgorde is het handigst? Is het weer geschikt voor de luifel of juist niet? De laatste keer dat we gingen kamperen hadden we beide tenten binnen het uur staan, tot ons aller trots. Al vermoed ik dat die bedrijvigheid op ons plaatsje vast ook een beetje sneu aandoet. Het ‘wij-komen-regelrecht-van-kantoor-en-zijn-nog-in-de-huphupmodus’ straalt er vanaf, denk ik.

Eenmaal geïnstalleerd en volop in vakantiestemming mag ik zelf ook met veel genoegen arriverende gasten bekijken. Je pikt de georganiseerde en minder georganiseerde stellen en gezinnen er in no-time uit. De eerste variant laadt met name compacte zakken en rollerbags uit de auto. De tweede variant zweert bij shoppers en losse spullen die al snel her en der door het gras verspreid liggen.

Ik vraag me dan altijd af hoe die mensen van huis vertrokken zijn. Hebben ze hun spullen lukraak in die shoppers gepropt of zit er toch nog enige strategie achter? Voelen ze zich relaxt bij de chaos of hebben ze last van inpakstress zoals een vriendin van mij, die het huis van tevoren binnenstebuiten keert en dan toch nog dingen vergeet.

Zelf heb ik meermalen ervaren dat iets vergeten echt geen ramp hoeft te zijn. En dat organiseren helpt, natuurlijk. Van lieverlee heb ik de volgende gewoontes ontwikkeld:

  • Eén plek voor alle logge vakantiespullen, dus nooit zoeken
  • Het krat met al het kookgerei. Staat altijd voor het grijpen
  • Thematische tassen: dus beddengoed, zwemkleding en spelletjes in aparte tassen
  • Een ruimtebesparende inpakmethode (rollen in plaats van stapelen)
  • En natuurlijk: mijn gepersonaliseerde paklijst

Het gaat erom wat je nastreeft. Wil je zo compleet mogelijk inpakken of ben je flexibel genoeg om ter plaatse een oplossing te bedenken voor vergeten items? Wil je de zorg voor veel bagage of juist zorgeloos genieten? Ik kies voor het laatste, en de tip van deze week is dan ook:

Ga luchtig op reis

Dan ontstaat er namelijk ruimte voor spontane ingevingen en onverwachte avonturen: de ingrediënten voor een leuke, luchtige ontspannen vakantie.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.

Net verschenen: Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren. Een handig overzicht van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.