Hoofdpijn, griepverschijnselen of psychische klachten… het zijn niet direct redenen om je ziek te melden, maar toch hebben dergelijke kwaaltjes een behoorlijke impact op je prestaties. Zoveel dat de kosten van presenteïsme (zoals dat heet) zelfs groter zijn dan absenteïsme (verzuim). Je krijgt immers 100% betaald voor misschien maar 80% van je normale output. Niet schokkend misschien, maar het tikt wel aan als we dit allemaal doen.
In Nederland werkt naar schatting 60% van alle werknemers wel eens door bij ziekte, en met de beste bedoelingen. Je wilt je collega’s niet in de steek laten, je hebt te veel werk om ziek te zijn, je wilt je niet laten kennen, of je wilt eerst ‘bewijzen’ dat je echt ziek bent (aan jezelf of de ander). Uitstel van executie: uit cijfers blijkt dat mensen die zich ziek melden, vaak eerst nog een tijd hebben doorgewerkt.
Daardoor verloopt hun herstel trager dan mensen die wel bij verminderde gezondheid snel een ziektedag hebben genomen. Dubbel onhandig dus, en reden om je gezondheid wél serieus te nemen. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die presenteïsme vertonen een hogere kans hebben op burn-out: het kan wijzen op emotionele uitputting als je je vaker niet goed voelt. Burn-in heet dit, een voorfase van burn-out, en we mogen aannemen dat het heel veel voorkomt in Nederland gezien de hoge incidentie daarvan…
Factoren die ook bijdragen aan presenteïsme zijn loyaliteit, sociale druk en economische factoren zoals de crisis. Daarin speelt ook je eigen kijk op ziekte een rol. Maar wanneer in jouw organisatie de werkmoraal hoog is, of je ervaart een sterke aanwezigheidsplicht waardoor je je niet ziek durft te melden, dan ligt er een taak voor je werkgever. Attendeer HR bijvoorbeeld eens op dit artikel over de kosten van presenteïsme: wie weet opent het ze de ogen. Of stuur deze tip van de week door. Samenvattend:
Zet je gezondheid op 1 als je productief wilt blijven
Een belangrijk tip, zeker wanneer je geneigd bent om kwaaltjes te bagatelliseren, je je snel verplicht voelt om er voor anderen te zijn en zeker ook wanneer je een aantal minder gezonde gewoontes hebt die je kans op ziekte verhogen. Op de langere termijn zijn de kosten daarvan dus veel te hoog: voor alle betrokkenen.
Vermoed jij dat je ‘burnin’ bent en wil je graag erger voorkomen? Vul dit contactformulier in, dan help ik je om je situatie op een rijtje te krijgen zodat je stappen kunt gaan zetten.
PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.