Stel je voor dat je altijd weet waar alles is. Ik kan je vertellen: dat is echt een tijdbespaarder. Vrijwel al mijn spullen, papieren en documenten kan ik binnen enkele minuten vinden. Slechts een paar keer in mijn leven ben ik echt iets kwijtgeraakt: een bril die ik nooit droeg, een cameraatje en een gele rugzak. Nog altijd knaagt dat!

speurneusOok mijn huisgenoten profiteren van mijn onovertroffen speurneus. Toch ligt er een heel simpele techniek aan ten grondslag.
Ik kan natuurlijk niet ruiken waar de dingen zijn. Maar met logisch redeneren kom ik een heel eind. Ik weet waar ze zich vaak ophouden. Ik ken hun gewoontes (schoenen uitschoppen onder de tafel, tassen direct bij binnenkomst neer kieperen) en hun zwakke plekken (niet afmaken waar ze mee bezig zijn, afspraken maken zonder geheugensteuntje, spullen en papieren laten slingeren).

Wanneer ik mijn huisgenoten vertel waarom ik zelf nooit hoef te zoeken, halen ze hun schouders op – ze hebben mij toch? En inderdaad: ik help ze steevast uit te brand als de pleuris weer eens is uitgebroken. Pedagogisch schiet ik vast tekort, maar de triomf van het vinden smaakt gewoon te zoet.

Toch is zo’n alles-altijd-terugvindbaar-systeem voor jezelf ontwikkelen helemaal niet moeilijk. Het heet off-loading, wat zoveel wil zeggen als ‘je ontdoen van items op een strategische plek’.  Een paar eigen voorbeelden:

  • voor sleutels heb ik bij zowel voor- als achterdeur een rekje: de één ‘laadt af’ bij de achterdeur, de ander bij de voordeur
  • te archiveren post gooi ik allemaal in één postbakje dat pas na een jaar vol is; dan ga ik een avondje organiseren
  • reisboeken en kaarten bewaar ik ongesorteerd in een kast. Vóór elke vakantie ga ik er doorheen of er iets bruikbaars bij zit
  • Voor elke verbetering aan het huis heb ik een plastic L-map met jaartal en type verbouwing erop. Ideaal wanneer je wilt achterhalen wie die fijne stuccadoor was of waar je die gordijnen hebt gekocht.

Off-loading is gemakkelijk, gaat overorganiseren tegen, kost nauwelijks tijd, doet niet zo’n groot beroep op je werkgeheugen (je hoeft alleen de grote off-loadplekken te onthouden) en sluit aan bij iemands behoeftes. Misschien is het ook wat voor jou! De tip van de week is dan ook:

Maak gebruik van off-loading en vind alles snel weer terug

Overweeg je zelf off-loadplekken te creëren en zoek je inspiratie? Dit zijn drie leuke voorbeelden: Wasjacht, Vertrekplek en Rommella.

PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.