In de vorige Tip van de week schreef ik hoe ik zelfs de verdwenen spullen van mijn huisgenoten weet terug te vinden. Door middel van een ‘grove’ opruimmethode, kort samengevat. Ik eindigde met de opmerking: ‘Natuurlijk moet je wel de discipline hebben om je off-loadplekken te gebruiken.’ Maar… dat woord was eigenlijk niet goed gekozen. Het gaat eerder om een combinatie van gewenning en gewoonte.

gewenning en gewoonteStel dat je iets wilt verbeteren in je leven. Psychologen Denise de Ridder en Roy Baumeister ontdekten dat sommige mensen daar beter in zijn dan anderen. Niet omdat ze zoveel wilskracht hebben: ze drijven gewoon op orde en regelmaat. Ze bedenken eerst een routine, en door gewenning en gewoonte gaat die hen steeds gemakkelijker af.

Ik kan daarover meepraten. Tot begin dit jaar schreef ik onregelmatig nieuwsbrieven, die me veel tijd en energie kostten. Daardoor kreeg ik last van uitstelgedrag en nare gevoelens. Nu heb ik een vast moment voor de Tip van de week en ik heb dat ook overal rond getoeterd. Toen móést ik wel en voilá: het lukt en heb er weer lol in.

Hoe pak je dat aan, routines kweken?

  • Begin klein, met iets waar je direct profijt van hebt. Dat motiveert.
  • Maak het specifiek. Wat ga je hoe en wanneer precies doen?
  • Creëer een geheugensteuntje. Wil je vroeger gaan slapen, programmeer dan een timer die de lichten dooft of laat een wekker afgaan ;-). Of betrek iemand met veel zelfcontrole.
  • Herhaal je routine tot het een gewoonte is. Als je het eenmaal gewend bent, kost het nauwelijks moeite.

Samenvattend is de Tip van de week:

Kweek routines om tijd te besparen

Geslaagde gewoontes geven veel voldoening en helpen écht om tijd en energie te besparen. Er is zelfs een boek geschreven over het kweken van routines. Hier lees je mijn recensie daarvan. En zo werkt dat in je brein, gewoontes kweken.

Maar pas op. Wanneer je motivatie laag is, of je hebt weinig vertrouwen in je vermogen om op bovenstaande manier orde en regelmaat in je leven te brengen, laat je dan liever coachen. De investering weegt niet op tegen de tijdswinst en je toegenomen zelfvertrouwen. Echt. Contacteer me maar op martinevecht@schoolvoororganizing.nl, ik vertel je graag wat de ervaringen van anderen zijn.

PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.