Vandaag en morgen volg ik een training. Dat betekende dat ik deze maandagmorgentip op zondagavond heb geschreven. Niet mijn favoriete moment om achter de PC te kruipen, maar ja: vergeten in te plannen! ‘Dan verstuur je die tip toch op dinsdag,’ zei mijn vriend jaloersmakend laconiek terwijl hij zich opmaakte voor een avondje Tegenlicht en Zondag met Lubach. En hoewel ik weet dat er waarschijnlijk geen haan naar zal kraaien, zit ik hier nu toch een stukkie te typen.
Tja, stipte lui en strakke organisatoren hebben een makke. Ze zijn vaak niet zo flexibel. Flexibiliteit is het vermogen om te kunnen schakelen bij problemen, crises, nieuwe informatie of vergissingen en alternatieve scenario’s te bedenken. Wanneer je niet zo flexibel bent, houd je vast aan je eigen ideeën of je gebruikelijke methode om dingen op te lossen.
Op die manier houd je controle over de situatie en blijf je voldoen aan eigen en andermans verwachtingen van jezelf. De keerzijde wanneer je niet zo flexibel bent: je krijgt sneller stress omdat de dingen niet gaan zoals jij wilt, je ergert je of je stelt je zo rigide op dat je in conflict komt met anderen.
Een voorbeeld: vorige week trof ik bijvoorbeeld een ouder die zich enorm opwond over het feit dat de school in VWO4 bij wijze van proef bij het vak Nederlands cijferloos ging werken. Als ze dat geweten had, had ze haar kind nooit op die school gedaan, zei ze. Het klonk alsof er een ramp stond te gebeuren.
Tja, wanneer je eist dat alles altijd bij het oude blijft, ben je zuur in deze snel veranderende samenleving. Het is dus wel zo rustig als je wat flexibeler kunt zijn. Natuurlijk hoef je niet mee te waaien met de waan van de dag of om de klipklap je plannen te veranderen. Dat getuigt eerder van impulsiviteit en dat is ook bepaald niet bevorderlijk wanneer je doelen wilt bereiken. In mijn geval zou je dan geen peil meer kunnen trekken op de timing en de frequentie van de Tip van de week, iets wat gezien de belofte die ik doe niet erg slim is.
Flexibiliteit is lastig te beïnvloeden, en neemt af naarmate je ouder wordt. Maar je kunt jezelf wel primen om nuchterder om te gaan met verandering. Door jezelf voor te houden: DIT KAN VERANDEREN wanneer je plannen maakt (of: DIT IS GOED ZOALS HET IS wanneer je juist veel te gemakkelijk mee buigt met je eigen of andermans ingevingen).
Je kunt ook zorgen dat je een Plan B achter de hand hebt (sowieso een goed idee) of de hulp van anderen inschakelen om als jouw tweede geweten te fungeren. Kortom:
Anticipeer erop dat verandering een constante is
Wanneer je moeite hebt met verandering, lees dan deze tip of deze. Ben je er juist trots op dat je zo lekker spontaan overal op kunt inspelen, lees dan dit onderzoekje. De conclusie: soms moet je flexibel zijn. En soms ook beter van niet.
PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.