Afgelopen weekend keek ik naar Het beste brein van Nederland. In het spelletje ‘Stop de klok’ moesten deelnemers tegelijkertijd woorden vormen en tot 27 tellen. Razend moeilijk, want je kunt er niet op vertrouwen dat je voelt wanneer zo’n precieze hoeveelheid tijd verstreken is. Eén deelnemer wist het niet verder te brengen dan één woord in 32 seconden, zo driftig was hij aan het tellen.

vervormde-tijdNu demonstreert dit mooi hoe tijdrovend multitasken is wanneer je twee cognitief belastende taken tegelijkertijd probeert uit te voeren. Maar interessanter nog vind ik het gegeven dat het monitoren van de tijd zoveel bewuste aandacht vraagt. Dit is immers de kern van timemanagement.
Ook mijn eigen tijdsbesef is uiterste onnauwkeurig. Wanneer ik naar een saaie spreker luister, kruipen de minuten als stroop voorbij, terwijl diezelfde tijd onder de douche onopgemerkt in het afvoerputje wegstroomt.

Ik zet dan ook allerlei hulpmiddelen in om de tijd niet te ‘vergeten’. Een zandloper herinnert me in de douche aan mijn milieubewuste ik. De klok in de huiskamer loopt voor om de illusie van reservetijd te creëren. En een alarmpje helpt me onthouden op tijd de juiste dingen te doen.

Hoe gefocust ik ben op de kloktijd merkte ik afgelopen week in een zaal met twee enorme klokken als wanddecoratie. Ze stonden stil vanzelfsprekend, en ik merkte dat mijn blik er telkens naartoe werd gezogen. Juist nu ik de tijd even helemaal mocht vergeten, lukte dat niet. Ik voelde hoe dicht mijn gejaagdheid aan de oppervlakte lag.

Tijd telt, daar ontkomen we niet aan. Het is een belangrijk aspect van timemanagement. Maar leid je net als ik soms aan de haastziekte, probeer dan af en toe los te komen van de klok. Je hebt het nodig voor je ontspanning. De tip van de week is daarom:

Laat de tijd ook eens verstrijken zonder op de klok te kijken

Wil jij af van gevoelens van gehaastheid? Deze iets langere tekst gaat over mindfulness. Maar ook deze ademhalingsoefeningen helpen je misschien verder. Wil je juist meer tijdsbesef? Lees dan deze tip om te ontdekken waar de tijd blijft, of deze om beter op tijd te komen.

PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.