‘Goed nieuws! Uw abonnement loopt binnenkort af.’ Dit berichtje ontving ik afgelopen week van mijn telecomaanbieder. Verheugd deelde mijn provider me mee dat ik nu nog meer MB’s kon krijgen. Boeiend, ik kan me namelijk niet herinneren dat ik ooit mijn data ‘op’ heb gekregen, maar gelukkig wordt mijn verbruik (nog) niet op dat niveau geanalyseerd.

Hoe dan ook, op meer data zit ik echt niet te wachten. Wel leek het me eens tijd voor een nieuwe mobiel. Een mooie gelegenheid om het exemplaar van jaren eerder eindelijk eens af te danken. Er stond nog heel wat data op en dat moest er natuurlijk wel eerst af. Een klusje waar ik destijds een beetje te lui voor was geweest…

computerchipEven terzijde: normaal gesproken hoef ik me geen zorgen te maken over de veiligheid van mijn bits & bytes. Mijn partner de ICT’er heeft een prachtige vuurmuur opgeworpen tussen onze gegevens en de boze buitenwereld. Elke vrijdag worden mijn bestanden volautomatisch gekopieerd naar een server aan de andere kant van het land.

Maar dit weekend bleek: het leegmaken en afdanken van gedateerde informatiedragers heeft geen plek in ons zorgvuldige dataverwerkingsssyteem. Naast de in ongebruik geraakte mobiel slingerden er nog veel meer oude apparaten rond. Een laptop uit 2014 (hoewel destijds waarschijnlijk keurig geback-upt)… bevatte die niet toch nog bestanden? Die externe harde schijf… stond daar nou nog wat op? Waar is dat kabeltje om het ene met het andere apparaat te verbinden? Meerdere oude MP3-spelers, Ipods, mobieltjes en zelfs een Nintendo kwamen tevoorschijn.

We waren er de hele zondag druk mee, het was een harde les:

  • Oude sms’jes en Whatsapp-berichtjes kan ik net zo goed meteen ‘loslaten’. Hup, de fabrieksinstellingen erop en weg ermee.
  • Er zijn meer inleverpunten dan ik dacht want ook dat hield me tegen. Op Wecylce ontdekte ik waar ik de boel kon dumpen. En later tipte een collega me dat ik met elektronica ook bij Recell terecht kan.
  • Een harde schijf leegmaken: daar heb ik hulp bij nodig. Gelukkig kon ik het voor een paar euro’s uitbesteden aan een slimme zoon.
  • Ik ga echt, echt niets op Marktplaats verkopen. Er is al heel veel aanbod en het is me te veel moeite.

Alles aan dit afdankproces kostte meer tijd dan nodig was geweest, tot en met het schrijven van deze tip aan toe. Ik werd dus dubbel afgestraft voor mijn luiheid van destijds. Doe er je voordeel mee:

Maak de klus af als hij nog vers is

Zeker als het het afdanken van oude informatiedragers betreft ;-). Heb jij ook een oude laptop en wil je die zorgvuldig recyclen? Lees hier de tips van de Consumentenbond.
Zelf ben ik overigens tot de conclusie gekomen dat de omloopsnelheid van apparaten wel erg hoog is. Als milieubewust type doe ik daarom toch maar iets langer met mijn mobiel. Heb ik tenminste toch nog tijd gewonnen.

PS: Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.