Het is nog niet eens in het Engels verschenen, en nu al belooft het boek van de Zweeds Margareta Magnusson, Döstädning, een hype te worden. Niet verwonderlijk gezien de Engels vertaling ‘The Gentle Art of Swedish Death Cleaning’. Het klinkt luguber, maar in feite beschrijft Magnusson haar eigen döstädning ofwel (vrij vertaald) lieve levensschoonmaak, blijkbaar een Zweeds gebruik. Door schade en schande wijs geworden ruimt deze dame op leeftijd stukje bij beetje haar kasten uit om nabestaanden straks die last te besparen. Hoe: daar gaat haar boek over.

The Gentle Art of Swedish Death CleaningZweeds spreek ik niet en de Engelse vertaling verschijnt past eind december, maar wat vind ik het een zinvol en herkenbaar onderwerp. Als kind van de Generatie X spreek ik vaak leeftijdgenoten die, eenmaal wees geworden, de overvolle huizen van hun ouders moeten uitruimen. Ouders die, opgevoed met schaarstedenken, nog volop hamsterden terwijl dat in onze welvarende samenleving al lang niet meer nodig was.
Zo vertelde een oud-collega over haar enorme ouderlijke huis waar de uitzet vijftig jaar onaangetast op de planken had gelegen. En vond ik na het overlijden van mijn vader dozen vol gedateerde en onbruikbare elektronica. Wie bewaart die heeft wat, moet hij hebben gedacht.

De adviezen die Magnusson (zelf ergens tussen de 80 en de 100, zegt ze) in haar boek heeft opgetekend, zijn mij uit het hart gegrepen. En o zo relevant voor de lezers van deze Tip van de week, of ze nu ouders op leeftijd hebben of zelf op leeftijd zijn. De belangrijkste:

  • Praat erover met de mensen die je dierbaar zijn. ‘Wat wil je dat ik later met je spullen doe,’ is een mooie openingsvraag. Iets steviger: ‘Heb je er rekening mee gehouden dat ik dit allemaal moet opruimen als jij er niet meer bent?’ En stel jezelf die vragen ook, natuurlijk.
  • Wees niet bang om met je spullen je levensverhaal te verliezen. Neem alleen afscheid van de slechte herinneringen en behoud de goede (vandaar het woord ‘gentle’ – lief). Gebruik het advies van Marie Kondo: Word je er (nog) blij van?
  • Opruimen kost energie. Beloon jezelf dan ook voor je inspanningen.

Een lieve levensschoonmaak mag jaren duren, het hoeft niet allemaal in één keer. Magnusson adviseert verder om de meest dierbare herinneringen tot het laatste te bewaren, maar mijn moeder, een fervent ‘death cleaner’, begon er juist mee. Zij ploos haar foto-albums uit, knikkerde bijna alles weg en maakte van de rest drie kleinere albums met haar levensverhaal.

Ik ben haar eeuwig dankbaar en gun iedereen zo’n ervaring.
De Tip van de week is dan ook:

Houd een lieve levensschoonmaak – nu, later, ooit

Geïnteresseerd in het boek? Je kunt het hier bestellen. Wil jij zelf hulp bij het opruimen of wil je je ouders op leeftijd laten begeleiden? Op www.nbpo.nl vind je professional organizers met ervaring. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen: martinevecht@schoolvoororganizing.nl.

Vaker tips ontvangen? Abonneer je op de Timemanagementtip van de week.